De Standaard

Opstandige Irakezen krijgen hun nieuws nu via de tuktuk

Om interneton­derbreking­en en censuur te omzeilen worden in Bagdad opnieuw papieren kranten gemaakt. ‘De krant ‘Tuktuk’ vertelt de naakte waarheid.’

- GERT VAN LANGENDONC­K

In een van de vele tenten rond het Tahrirplei­n in Bagdad zit de 21jarige Sajad tussen de dekens en matrassen in de laatste editie van Tuktuk te lezen. ‘Het is heel goed’, zegt hij. ‘Tuktuk vertelt de naakte waarheid over wat hier gebeurt, niet de propaganda die je via de officiële media krijgt.’

Tuktuk is de eerste onafhankel­ijke krant die werd geboren uit het straatprot­est dat op 1 oktober losbarstte tegen corruptie en wanbeheer, en tegen de sektarisch­e politici die sinds 2003 aan het bewind zijn in Irak. Inmiddels worden er vier onafhankel­ijke kranten gemaakt op het Tahrirplei­n.

De naam Tuktuk verwijst naar de driewieler­s die het gezicht van de Iraakse opstand zijn geworden. ‘Het is een eerbetoon aan de tuktukchau­ffeurs die dag in dag uit gewonden afvoeren van de frontlijn naar de ziekenhuiz­en met gevaar voor eigen leven’, zegt Ahmed alSheikh Majed, de 28jarige hoofdredac­teur van Tuktuk in een literair café in de Karadawijk van Bagdad.

‘Maar de tuktuk staat ook voor de lamentabel­e economisch­e situatie in

Irak. Een tuktuk is iets voor arme landen, in een olierijk land als Irak zou hij niet mogen bestaan. En Tuktuk zegt ook dat dit een krant van de mensen is, niet van een of andere politieke partij.’

Ouderwets papier

Dat de Iraakse journalist­en teruggrijp­en naar papier heeft een goede reden. Toen op 1 oktober de mensen in Bagdad massaal op straat kwamen, was de reactie van de staat om het internet af te sluiten.

‘De Iraakse staat wilde niet dat de wereld zag hoe sluipschut­ters ongewapend­e betogers doodschote­n’, zegt Sheikh Majed. ‘Maar ze wilden het ook moeilijk maken voor de mensen om met mekaar contact te hebben.’

Tuktuk ontstond hier in dit café. Sindsdien zijn 27.000 exemplaren gedrukt: negen edities met telkens een oplage van 3.000.

Eén artikel in het laatste nummer stelt de vooruitzie­nde vraag: ‘Zal Abdul Mahdi opgeofferd worden om de schade te beperken?’ Een ander gaat over betogers in de zuidelijke stad Basra die een weg blokkeren met de lijkkisten van hun doodgescho­ten kameraden.

De laatste dagen heeft internet gewoon gewerkt in Irak, zij het hemelterge­nd traag. Het kan elk moment opnieuw worden afgesloten. Maar zelfs met internet zijn kranten als Tuktuk nodig, zegt Sheikh Majed.

‘Toen het protest op 1 oktober be

Driewieler­s of tuktuks brengen de kranten naar het Tahrirplei­n in Bagdad.

Universite­it van Bagdad

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium