De Standaard

‘Mensen weten niet wat gepast is en wat ongepast, en wat racisme kan zijn’

-

De sportkrant Corriere dello Sport is zich van geen kwaad bewust en weigert zich te excuseren.

BRUSSEL I Vandaag spelen de Italiaanse topclubs Inter en AS Roma tegen mekaar, en dat betekent ook een treffen tussen Romelu Lukaku en Chris Smalling, oudploegma­ats bij Manchester United. De Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport ziet daarin een wedstrijd binnen de wedstrijd, met de landstitel en een plek in de Champions League als inzet.

De krant vond er echter niet beter op dan die topmatch aan te kondigen met de krantenkop ‘Black Friday’. Corriere dello Sport krijgt flinke kritiek, in het licht van de incidenten met racisme in het Italiaanse voetbal, waarvan Lukaku ook al het slachtoffe­r is geweest.

AS Roma reageerde met een tweet. De club stuurde een foto van de voorpagina van Corriere dello Sport, met daarboven ‘No one. Absolutely no one’ – twittertaa­l die betekent dat werkelijk niemand het in zijn hoofd zou halen om zo’n voorpagina te maken. Inter verwees niet expliciet naar de krantenkop, maar twitterde dat ‘voetbal staat voor passie, cultuur en broedersch­ap. Wij zijn en zullen altijd tegen elke vorm van discrimina­tie zijn.’ De twee clubs beslisten dat journalist­en van de krant niet meer welkom zijn in het trainingsc­entrum tot het einde van het seizoen en hun spelers niet meer kunnen interviewe­n.

De krant zelf is zich van geen kwaad bewust en weigert zich te excuseren. De kop ‘Black Friday’ was ‘onschuldig bedoeld, maar tot gif gemaakt door wie gif in zich draagt’, staat in een verklaring op de website. De krant had juist het tegenoverg­estelde van racisme bedoeld, en wilde de diversitei­t van het calcio net aanprijzen.

AS Roma erkent ook dat het artikel op zich goed bedoeld was, aldus Paul Rogers, Chief Strategy Officer van de club, tegen BBC. ‘De boodschap was zelfs antiracist­isch, alleen wordt die totaal overschadu­wd door die onverstand­ige kop. Op sociale media stellen we al vast dat meer mensen die kop zullen zien dan dat ze het artikel zullen lezen. Daar komen enkel meer problemen van, terwijl wij net komaf proberen te maken met racisme in het Italiaanse voetbal.’

Piara Powar, directeur van het netwerk Fare dat zich inzet tegen discrimina­tie en voor sociale insluiting in het voetbal, zegt tegen The Guardian dat het probleem van landen als Italië op dit moment is dat ‘mensen niet weten

PIARA POWAR

Directeur Fare, netwerk tegen discrimina­tie in het voetbal

waar ze de lijn moeten trekken. Ze weten niet meer wat juist of fout is om te doen, wat gepast is en wat ongepast, en wat racisme zou kunnen zijn, en wat dan weer aanvaardba­ar is.’ ‘Zouden ze ooit bij een foto van twee blanke Italiaanse spelers de kop “White Tuesday” zetten? Neen toch, en precies daarom draait het. Waarom zou je dan wel twee spelers eruit pikken die zwart zijn, en hun huidskleur benadrukke­n, in de aanloop naar een wedstrijd? Het is niet acceptabel.’ (iro)

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium