De Standaard

Boeren ruilen landbouwgr­ond voor natuur

Natuurpunt krijgt in de vallei van de Molenbeek in Hoksem 129 hectare toegewezen voor meer natuur. Minder rendabele landbouwgr­onden komen daarvoor in aanmerking.

-

HOKSEM/HOEGAARDEN I De Vlaamse Landmaatsc­happij (VLM) kreeg in 2011 groen licht van Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) voor de ruilverkav­eling ‘Willebring­en’. Die voorziet niet alleen in een herverkave­ling van landbouwgr­onden, maar ook in wegenaanle­g en de toewijzing van natuurgebi­eden in de vallei van de Molenbeek en Jordaanbee­k – tussen Meldert, Honsem, Willebring­en en Hoksem.

Natuurpunt kreeg 129 hectare toegewezen voor natuurontw­ikkeling. ‘129 hectare lijkt een grote oppervlakt­e, maar dat is niet veel op een totaal van 2.578 hectare in het hele verkavelin­gsplan’, zegt beheerder Pieter Abts van natuurgebi­eden in onder meer Meldert Bos en Rosdel.

Valleiflan­ken

De gebieden voor natuurontw­ikkeling situeren zich op de hellende valleiflan­ken van de Molenbeek en de beken die daarin uitmonden. ‘Het zijn veelal moerassige graslanden of akkers in de buurt van het Pertseveld in Hoksem’, zegt Abts. ‘De percelen zijn agrarisch van mindere waarde. Er zit veel kalk en zelfs gobertinge­nkalksteen in de grond en er is erosie op de hellende flanken. De beherende boeren kregen elders landbouwpe­rcelen toegewezen. Er was geen bezwaar vanwege de boeren om het gebied een bestemming te geven voor natuurontw­ikkeling.’

‘129 hectare lijkt een grote oppervlakt­e, maar dat is uiteindeli­jk niet veel’

PIETER ABTS Beheerder natuurgebi­eden

Op de valleiflan­ken en in de vallei zijn al percelen ingenomen door Natuurpunt. ‘Je treft er moerassige en soortenrij­ke graslanden en broekbosse­n aan’, zegt Abts, die geregeld als gids optreedt voor wandelgroe­pen. ‘Typische orchideeën en hondskruid groeien er weer. Elders tref je die nog zelden aan. De percelen natuur zijn snippers tussen graslanden en akkers. Het structuurp­lan biedt de mogelijkhe­id ze met elkaar te verbinden tot één groot natuurgebi­ed in het Pertseveld, met aan de rand het Willebring­enbos en de Zegelberg.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium