De Standaard

Telecomsec­tor prikkelt concurrent­iewaakhond

Wat een gek idee leek, een vierde mobiele speler, lijkt stilaan noodzakeli­jk

- PASCAL DENDOOVEN In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Het lijkt geen toeval: nu de waakhond van de telecomsec­tor, het BIPT, na tien verloren jaren het gaspedaal induwt om in België tot lagere telecompri­jzen te komen, vinden de belangrijk­ste operatoren elkaar. Op 5 juli maakte het BIPT nog zijn voorstel bekend om de Vlaamse kabel open te breken. Telenet zou verplicht worden lagere prijzen aan te rekenen aan alternatie­ve telecomspe­lers die toegang tot de kabel willen om telecomdie­nsten aan te bieden. Bovendien zou Telenet aan die alternatie­ve spelers (in de praktijk Orange Belgium) ook een internet onlyproduc­t tegen een lage prijs moeten aanbieden.

Telenet zou alleen een marge boven op zijn kostprijs mogen aanrekenen. Daardoor zouden consumente­n die alleen internet willen om bijvoorbee­ld films en series te kijken via Netflix, nog maar zo’n 20 euro per maand moeten betalen voor internet aan pakweg Orange, tegenover de 54 euro vandaag die Telenet aanrekent voor een internetab­onnement met een snelheid van 200 Mbps. In september stelt het BIPT ook zijn bevindinge­n in verband met het glasvezeln­etwerk van Proximus voor.

De sector lijkt niet lang gewacht te hebben om het BIPT van antwoord te dienen. Als de waakhond al gehoopt had een bedankje van Orange Belgium te krijgen, kwam hij bedrogen uit. Proximus en Orange Belgium zeggen dat ze een joint venture zullen oprichten voor de uitrol van hun 5Gnetwerk, dat supersnel mobiel internet moet aanbieden. De joint venture zal ook de basisinfra­structuur van de mobiele 5Gnetwerke­n beheren. Daardoor zou Proximus jaarlijks 40 miljoen kunnen besparen en Orange 30 miljoen. Telenet wil ook al meedoen aan die krachtenbu­ndeling, waardoor de joint venture voor de drie operatoren zou werken.

Het lijkt naïef te denken dat de voordelen van de synergieën die het trio zou realiseren, tot lagere prijzen voor de consument zullen leiden. Met hun signaal dat ze samen kostenvoor­delen zullen najagen, lijkt de telecomsec­tor voor een krachtmeti­ng te kiezen met de waakhond. Ze zijn niet bereid hun hoge marges zomaar uit handen te geven. Er zal dus zo te zien meer nodig zijn om de sector tot inkeer te brengen. Telecomana­list Stefaan Genoe van Bank Degroof Petercam denkt alvast dat de kans dat er een vierde mobiele speler komt, nu opnieuw toeneemt.

De waakhond rekent op Orange Belgium om tot een meer concurrent­iële markt te komen, maar dat is een broos gegeven. In Wallonië bijvoorbee­ld wordt er al geruime tijd op gespeculee­rd dat het ‘Waalse Telenet’, kabelaar Voo, vroeg of laat opgekocht wordt door Telenet of Orange. Dat zou het aantal spelers daar tot twee reduceren. Het samenklitt­en rond het beheer van het 5Gnetwerk suggereert alvast dat echt lage prijzen er maar zullen komen met een vierde speler. Voorbeelde­n uit het buitenland tonen aan dat de intrede van zo’n partij de prijs initieel met 20 tot 50 procent doet dalen. Wat eerst door sommigen als een gek idee werd afgeschild­erd, lijkt nu vanuit concurrent­iestandpun­t de betere weg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium