De Standaard

26 doden bij aanslag op hotel

- © afp

De CanadeesSo­malische journalist­e Hodan Nalayeh stierf bij een aanval opgeëist door het islamistis­che AlShabaab.

Lokale politici hadden vrijdag net verzameld in het Asaseyhote­l in Kismayo, toen een zelfmoorde­naar een wagen met explosieve­n de toegangspo­ort binnenreed. Daarna stormden gewapende mannen het gebouw binnen.

Bij de aanval kwamen volgens de autoriteit­en minstens 26 mensen om het leven, onder wie een lokale kandidaat voor de regionale verkiezing­en, drie Kenianen, drie Tanzaniane­n, twee Amerikanen en een Brit. 56 mensen raakten gewond. Drie van de vier aanvallers kwamen eveneens om het leven, de vierde kon worden gevat. Hert duurde elf uur voor de autoriteit­en de situatie onder controle kregen.

Integratio­n TV

Het bekendste slachtoffe­r is Hoden Nalayeh. De 43jarige journalist­e verhuisde op zesjarige leeftijd naar Canada. Ze zette er Integratio­n TV op poten, een internatio­naal bedrijf dat zich via online video’s richtte op Somaliërs over heel de wereld. Ze berichtte over gebeurteni­ssen in Somalië zelf en in de Somalische diaspora, met vooral positieve verhalen. Haar bedoeling was naar eigen zeggen jonge mensen te inspireren om het land, dat vaak negatief in de media komt, weer op te bouwen.

De moeder van twee, zwanger van een derde, verhuisde onlangs terug naar Somalië. ‘Via haar journalist­ieke werk toonde ze de positieve verhalen en bijdragen van de Somalische gemeenscha­p in CaDrie van de vier aanvallers kwamen om het leven,

nada’, tweette Ahmed Hussen, de Canadese minister van Integratie, ook van Somalische origine. ‘Ze was een stem voor velen.’

Ook haar echtgenoot, Farid Jama Suleiman, kwam om bij de aanslag, net als een andere Somalische journalist en een medewerker van de Verenigde Naties.

Het islamistis­che AlShabaab eiste de aanslag al op. AlShabaab heeft banden met terreurgro­ep AlQaeda en wil de macht overnemen van de door het westen gesteunde regering. De groep baseert zich op een strikte interpreta­tie van de sharia. In januari voerde ze nog een spectacula­ire aanval uit op een luxehotel in Kenia. En in 2017 kwamen nog vijfhonder­d mensen om het leven bij een bloedige aanslag met een vrachtwage­n gevuld met explosieve­n, in Mogadishu.

De druk op AlShabaab is de laatste maanden opgevoerd, met al vijftig Amerikaans­e luchtaanva­llen dit jaar tegenover 47 het hele vorige jaar. Die moeten de Somalische troepen en troepen van de Afrikaanse Unie ondersteun­en in hun strijd.

Journalist­e Hoden Nalayeh (43) was nog maar pas vanuit naar terug naar Somalië verhuisd

 ??  ?? een vierde kon worden gevat.
een vierde kon worden gevat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium