De Standaard

ZE HEBBEN HET NOG NIET BEGREPEN

- INGE GHIJS

Voor Ursula von der Leyen wordt het morgen uiterst spannend. Dat ze de nieuwe Europese Commissiev­oorzitter wordt, is allesbehal­ve zeker. We zijn twee weken na de nacht waarin de carrousel van de topjobs zijn beslag kreeg. Maar het gesjacher achter de schermen, waaruit Von der Leyen als compromis is gekomen, is bij de Europees Parlements­leden nog niet verteerd.

Na de Europese verkiezing­en was er alom opluchting dat de populisten niet massaal gewonnen hadden. Maar de analyse was duidelijk: de mensen willen een ander Europa. Om dat Europa democratis­cher te maken, was eerder het systeem van de Spitzenkan­didaten bedacht, waarbij Europese fracties hun kandidaat naar voren schoven. Maar het schouwspel dat na de verkiezing­en volgde, was schabouwel­ijk.

De politici hebben het duidelijk nog niet begrepen. De burger heeft behoefte aan een begeestere­nd Europees verhaal en vooral aan een krachtdadi­ger beleid dat de nationale belangen overstijgt. Maar wat hij krijgt, is weer een staaltje van Europese achterkame­rtjespolit­iek. Von der Leyen haalde het als kandidaatv­oorzitter, niet omdat Emmanuel Macron en Angela Merkel oordeelden dat zij Europa naar een hoger niveau zou tillen, wel omdat ze haar nodig hadden om de puzzel van de topjobs te leggen.

In een poging om de leden van het Europees Parlement te paaien, zocht Von der Leyen vorige week steun bij de verschille­nde fracties. Dat ze haar verhaal aanpaste aan de fractie die ze voor zich had, belooft weinig goeds. De vrees is terecht dat onder haar voorzitter­schap de nationale belangen zullen blijven primeren op het Europese belang, als ze zich niet kan losmaken van de lidstaten aan wie ze schatplich­tig is.

Dankzij het verdrag van Lissabon heeft het Europees Parlement de macht in handen om mee te bepalen wie dé belangrijk­ste functie in Europa zal invullen. Als de meerderhei­d vindt dat Von der Leyen de lat niet haalt, kan het het been stijf houden en haar wegstemmen. Dat de stemming geheim is, speelt niet in het voordeel van de Duitse. De vraag is of de Parlements­leden eieren voor hun geld kiezen, want de koehandel heeft ertoe geleid dat genoeg partijen en landen iets in handen kregen. Als Von der Leyen toch verkozen raakt, dan zal dé Europese topjob ingevuld worden door iemand die geen kandidaat was, geen duidelijke visie voor Europa heeft, en zelfs niet door haar eigen landgenote­n in het Europees Parlement gesteund wordt.

De kans is reëel dat met Von der Leyen de nationale belangen blijven primeren op de Europese

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium