De Standaard

Boek die tickets voor Tokio al maar

- PATRICK CEULEMANS

Met een zege tegen Hongarije namen de Belgian Cats afscheid van het EK in het Servische Belgrado. Door de vijfde plaats en bijhorend ticket voor het preolympis­ch toernooi werd de ambitie waargemaak­t. De Cats liggen nu helemaal op schema voor Tokio 2020.

Nog nooit plaatsten de Belgische basketbalv­rouwen zich voor de Olympische Spelen. Na het brons op het EK van 2017 en de knappe vierde stek op het eerste WK (2018) willen Emma Meesseman en co. nu opnieuw Belgische basketbalg­eschiedeni­s schrijven. Het behalen van een historisch ticket voor Tokio 2020 mag nu ook niet meer fout lopen.

Van 2 tot 10 februari zijn er vier preolympis­che toernooien. Van de 16 landen gaan er twaalf naar Tokio, waarbij gastland Japan en wereldkamp­ioen Amerika al zeker zijn. Het verleden leert dat de Europese landen zich altijd gekwalific­eerd hebben voor de Olympische Spelen. ‘We voelen Tokio al, maar zijn er nog niet. We hebben volgens mij wel een heel belangrijk­e stap gezet en moeten het nu in februari afmaken,’ aldus uitblinkst­er Emma Meesseman.

Tevreden bondscoach

Bondscoach Philip Mestdagh was tevreden na de zege, maar beseft dat er lessen te trekken zijn uit deze EKcampagne. ‘Tegen Hongarije hebben we onze laatste kans gegrepen, dat is positief. Maar we startten opnieuw heel zenuwachti­g aan de partij. Onze defensie staat normaal goed, maar nu liet de verdedigin­g het afweten en staan we plots 09 in het krijt. Gelukkig reageren we vrij snel en scoorden we vaak in de omschakeli­ng en ons afstandssc­hot was goed vandaag. Zo konden we de Hongaarse linie toch afbreken. Al bij al heb ik een positief gevoel, maar er blijft een wrange nasmaak achter door de nederlaag tegen Frankrijk.’

Antwerpen als gaststad?

Met welke ploegen de Belgian Cats in de kwalificat­iegroep zullen zitten, weten we pas nadat alle continenta­le kampioensc­happen op het einde van deze zomer achter de rug zijn. Antwerpen gaat in ieder geval vol voor de organisati­e van het preolympis­che toernooi, na de succesvoll­e Final Four van de Champions League in het Sportpalei­s. ‘We hebben de steun van de Stad Antwerpen en de Sportpalei­s Groep om de organisati­e binnen te halen. Er zijn vier preolympis­che toernooien in de wereld. Europa zal er waarschijn­lijk één krijgen. De concurrent­ie zal moordend zijn, maar we gaan ervoor’, aldus general manager Koen Umans.

In de finale won Spanje gemakkelij­k van Frankrijk. Het werd 86–66. Spanje en Frankrijk stonden tijdens de vorige editie in 2017 ook al tegenover mekaar in de finale. Ook toen trok La Roja aan het langste eind.

Servië pakte in Belgrado de bronzen medaille. De gastvrouwe­n klopten in de kleine finale GrootBritt­annië met 81–55. Kim Mestdagh (l.) en Marjorie Carpréaux (r.).

‘We voelen Tokio al, maar zijn er nog niet. We hebben wel een belangrijk­e stap gezet en moeten het in februari afmaken

EMMA MEESSEMAN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium