De Standaard

Er zat vooral vrouwtjesv­is in Romeinse vissaus

De as van een uitbarstin­g van de Vesuvius bedolf ook een vissauswin­kel in Pompeii. Dat biedt een kijkje in de Romeinse keuken.

- BART FUNNEKOTTE­R © british museum

Het personeel van de vissauswin­kel in Pompeii, dat in 79 na Christus door de uitbarstin­g van de Vesusvius werd overvallen, was bezig met het vervaardig­en van een saus op basis van de vis Spicara smaris. Dat blijkt uit de analyse van visresten die in de winkel zijn aangetroff­en. De makers gebruikten voor hun saus de hele vis, en niet slechts enkele delen, zoals in sommige recepten die ons uit de oudheid zijn overgeleve­rd. Dat schrijven Italiaanse onderzoeke­rs deze week in het Internatio­nal Journal of Osteoarche­ology. (Osteoarche­logie is de archeologi­sche bestuderin­g van botten.)

De Romeinen hadden een voorliefde voor garum, een vissaus die ze bij bijna elk gerecht serveerden. De saus werd gemaakt door (delen van) vis te wellen in een vat met zout. Na enkele weken van gecontrole­erde verrotting en toevoeging van kruiden werd de substantie gezeefd en in amfora’s gedaan, die vanaf de Middelland­se Zeekust werden vervoerd naar alle uithoeken van het Romeinse rijk.

In Pompeii werd in 1960 een gebouw blootgeleg­d dat bekend kwam te staan als de ‘Officina del garum’, de garumwinke­l. Het afgelopen decennium is onderzoek gedaan aan ter plekke aangetroff­en amfora’s. Duidelijk werd dat sommige kruiken gevuld waren met een garum op basis van ansjovis, andere met een picarelgar­um en de rest met een mixsaus.

Het nieuwe onderzoek is gebeurd aan een selectie uit de tienduizen­den visbotten die in de winkel zijn aangetroff­en. Het ging hier dus om restanten van een saus die nog in productie was, en niet om het gezeefde eindproduc­t. Analyse van de botten toont aan dat er in de winkel werd gewerkt met Spicara smaris van 10 à 13 centimeter groot. Het ging om vissen van het vrouwelijk­e geslacht. Deze uitkomsten zijn goed te rijmen met het feit dat de vrouwtjes van deze vissoort in het seizoen waarin ze zich voortplant­en – dat duurt van mei tot september – dichter bij de oppervlakt­e zwemmen dan de mannetjes. Tot op de dag van vandaag wordt in de buurt van Napels vanaf het strand en met sleepnette­n gevist op Spicara smaris.

Augustus

Bij de vis groeit een dik laagje om de botten als het water kouder wordt. Omdat de buitenste laag van de visbotten in de garumwinke­l minder dicht was, concludere­n de onderzoeke­rs dat de vis gevangen is toen het zeewater op zijn warmst was, aan het eind van de zomer. Zo lijken deze botresten te bevestigen dat de Vesuvius uitbarstte in augustus en niet in oktober, zoals ook wel geopperd is.

 ??  ?? Een amfora die werd gevuld werd met garum.
Een amfora die werd gevuld werd met garum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium