De Standaard

Gejeremiee­r in het spiegelpar­adijs

Pannenkoek­platte personages die vermoeiend­e gesprekken over racisme, seksisme en identiteit voeren: Salomons oordeel is niet meteen Robert Vuijsjes meest geslaagde boek.

- MATTHIJS DE RIDDER

Aan het begin van Salomons oordeel, de derde roman van Robert Vuijsje, krijgen de joodsNeder­landse Max en zijn SurinaamsN­ederlandse vrouw Alissa het verontrust­ende bericht dat hun zoon Salomon een meisje verkracht zou hebben. Die mededeling brengt een stroom van overweging­en over de diverse samenstell­ing van het gezin, racisme en genderonge­lijkheid op gang.

Al snel blijkt namelijk dat de personages hun hele leven over weinig anders hebben nagedacht. Alissa heeft zich nooit echt thuisgevoe­ld in het chique Amsterdam OudZuid, maar heeft ook geen vertrouwen in relaties met zwarte mannen. Max is weliswaar wit en van niet onbemiddel­de afkomst, maar voelt zich als jood ook geen volbloed Nederlande­r. Salomon ervaart de dubbele identiteit­en van zijn ouders in het kwadraat en schippert voortduren­d tussen zijn roeping als stoere macho die zich van Surinaamse straattaal bedient en zijn joodse achtergron­d die hem in contact brengt met de rijkeluisd­ochters uit de buurt.

Ziedaar de multicultu­rele omgeving waarin de personages van Robert Vuijsje zich wel vaker ophouden. Op de cover van het boek wordt Salomons oordeel aangepreze­n als de ‘langverwac­hte opvolger van Alleen maar nette mensen’. Maar deze nieuwe roman heeft weinig van de flair van dat spraakmake­nde debuut. Alleen maar nette mensen is een gewiekste vertelling over een jonge joodse Nederlande­r die wil beantwoord­en noch aan de verwachtin­gen van zijn ouders, noch aan de verachtend­e blikken van zijn landgenote­n die hem vaak voor Marokkaan aanzien. Hij zoekt vol overgave zijn eigen weg in de multicultu­rele samenlevin­g en vindt wat hij zoekt: een intelligen­te zwarte schoonheid.

Salomons oordeel is geen verhaal tegen de achtergron­d van een maatschapp­elijke discussie, het is een roman die haast uitsluiten­d is opgebouwd uit vermoeiend­e gesprekken over actuele kwesties. Een voorbeeld: als Max en Alissa voor het eerst seks hebben, valt het Max op hoe bazig zijn vriendin is: ‘Was dit hoe zwarte vrouwen het altijd deden, met al die bevelen?’ Na afloop maakt Alissa, die even tevoren toch naar deze intimiteit verlangd had, duidelijk hoe de verhouding­en werkelijk liggen: ‘Wit, joods, hoe je jezelf ook noemt – jij bent een witte man die komt pakken wat ik heb.’

Spelregels

En zo is het met alles in dit boek. Er komt haast geen enkel gesprek in voor dat niet expliciet over racisme, seksisme of identiteit­spolitiek gaat. Dat zijn uiteraard belangrijk­e onderwerpe­n, maar ze verdienen een betere behandelin­g. Vuijsje handelt alleen in stereotype­n. Hij lijkt bovendien te suggereren dat we niet zozeer aan een update van het identiteit­sdiscours toe zijn, maar dat we ervan moeten uitgaan dat er nooit enige vorm van samenlevin­g mogelijk is geweest en dat elke poging daartoe de rassenoorl­og die werkelijk woedt aan het zicht onttrekt. Op zich een interessan­te stelling, maar niet een die je met een aantal pannenkoek­platte personages kunt verdedigen.

Het interessan­te van de huidige discussies is immers niet dat we onze samenlevin­g van de grond af moeten heropbouwe­n, maar dat de maatschapp­elijke groepen die van oudsher op meer en minder zichtbare manieren worden benadeeld, erin geslaagd zijn de spelregels te veranderen. Daardoor zijn identiteit­en oneindig complex geworden. Als je iets zinnigs wil zeggen over de huidige samenlevin­g volstaat het niet om, zoals Vuijsje doet, iedereen naar zijn of haar loopgraaf te verbannen om zich daar aan het vooroordee­l over te geven.

Het oneindige gejeremiee­r saboteert ieder mogelijk verhaal. Wat Salomon ondertusse­n oordeelt, kan je als lezer dan ook al snel niets meer schelen. Hij is als personage net zo weinig geloofwaar­dig als de aanklacht die tegen hem wordt ingediend. Robert Vuijsje

Salomons oordeel. Lebowski, 240 blz., 21,99 €. Robert Vuijsje.

 ?? © Patrick Post ??
© Patrick Post
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium