De Standaard

Komt er een reünie van T.C. Matic?

Op de uitvaartpl­echtigheid van Willy Willy speelden Arno Hintjens (69) en JeanMarie Aerts (67) voor het eerst in 34 jaar samen de T.C. Maticsong ‘Willie’. Zit er een reünie van die band in?

- JO SMEETS

Het verbaasde niet dat op de uitvaartpl­echtigheid van Scabsgitar­ist Willy Willy het liedje ‘Willie’ te horen was, maar dat Arno Hintjens en JeanMarie Aerts zij aan zij zouden staan, dát had niemand zien aankomen. De zanger en gitarist waren van 1980 tot 1986 de drijvende kracht achter de legendaris­che band T.C. Matic. Arno Hintjens, JeanMarie Aerts, toetsenist Serge Feys, drummer Rudy Cloet en bassist Ferre Baelen produceerd­en een nooit eerder gehoorde sound die ook nu nog tot de verbeeldin­g spreekt: hoekig, brutaal en vernieuwen­d. Wie de band ooit live zag, spreekt er vandaag nog over. Met ‘Oh la la la!’ scoorde T.C. Matic een grote hit, maar de internatio­nale doorbraak bleef uit, en na een teleurstel­lende tournee in het voorprogra­mma van Simple Minds kapten ze ermee.

Het contact tussen de bandleden verwaterde en er duiken regelmatig geruchten op dat Hintjens en Aerts niet meer door één deur kunnen. Het was dan ook een grote verrassing dat het duo voor het voetlicht trad op de herdenking van hun beider vriend. Een siddering trok door de aula, honderden muzieklief­hebbers stootten mekaar aan, zich ervan bewust dat ze iets speciaals meemaakten.

Het was orkestleid­er Patrick Riguelle die enkele uren eerder tegen Arno had gezegd: ‘JeanMarie komt sowieso. Zou het niet logisch zijn dat …’ Tot Riguelles verbazing antwoordde Arno: ‘Natuurlijk, geen probleem’, maar dan in het WestVlaams.

‘Toen ik naar het uitvaartce­ntrum in Aalst reed, dacht ik: wat gaat dat straks geven?’, vertelt JeanMarie Aerts. ‘Maar toen Arno en ik mekaar zagen, leek het meteen of het van gisteren geleden was dat we samen op het podium stonden. We hebben ‘Willie’ één keer gerepeteer­d en het zat meteen goed. Wat een goeie song ook, ik heb hem gespeeld vanuit mijn hart. Ik vond het trouwens fijn om dit samen met Arno te doen. Voor mij was het een speciaal moment.’

Reünie

Arno toerde in 2017 al met Tjens Matic – drie jonge muzikanten met wie hij hele lappen uit het oeuvre van T.C. Matic bracht – ‘maar als er iemand die songs kan spelen, is het T.C. Matic wel’, aldus Aerts. ‘Ik zou een reünie zeker een kans geven, maar we zijn met vijf, hé. En Arno en ik hebben het er woensdag niet over gehad. Maar waarom zet jij dat niet in gang?

‘We mogen niet te lang wachten, want zo jong zijn we niet meer’ RUDY CLOET Drummer

Vraag het eens aan Arno en de anderen. Als zij willen, zou ik wel een idioot zijn om niet mee te doen, want een groep als T.C. Matic is uniek.’

Als JeanMarie Aerts je vraagt om mee aan de wieg te staan van een T.C. Maticreüni­e, zeg je niet nee. Dus bellen we drummer Rudy Cloet. ‘Natuurlijk zie ik dat zitten’, zegt die meteen. ‘Dat zou er toch ooit eens moeten van komen. Maar we mogen niet te lang

 ?? VRIJDAG 22 FEBRUARI 2019 ??
VRIJDAG 22 FEBRUARI 2019

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium