De Standaard

Streven Saudi’s naar kernbom?

De nucleaire ambities van de Saudi’s komen de belangen van Donald Trump en zijn inner circle goed uit. ‘Anders klopt Riyad aan bij China.’

- MAARTJE SOMERS FLORIS VAN STRAATEN

BRUSSEL I Er zijn weinig landen waarmee de Amerikaans­e president en zijn regering zo’n innige relatie hebben als SaudiArabi­ë. Dinsdag bleek dat nogmaals uit een rapport van Democra ten in het Huis van Afgevaardi­gden. Het beschrijft hoe leden van Trumps entourage hebben gepoogd kernreacto­ren te leveren aan SaudiArabi­ë te leveren. Het Huis gaat nader onderzoek doen.

1.

Waarom is het rapport omstreden? Omdat het, zij het op basis van ver klaringen van anonieme klokkenlui­ders, de omstreden instrument­ele visie van het Witte Huis op SaudiArabi­ë toont. Trump en zijn entourage zien in het land zowel een stabiele bondgenoot in de regio als een lucratieve afzetmarkt voor de Amerikaans­e defensie en ener giesector.

Persoonlij­k belang lijkt daarbij nooit ver weg. Eerder al bleek dat speciaal aanklager Robert Mueller de vraag onderzoekt of de Saudi’s en andere Golfstaten via illegale donaties bijdroegen aan Trumps campagne en inaugurati­e. Nu hebben Democraten in het Huis van Afgevaardi­gden blootgeleg­d hoe commerciël­e belangen binnen de regeringTr­ump geopolitie­ke en morele overweging­en snel overschadu­wen.

2.

Wat staat er in het rapport?

Het beschrijft hoe onder meer toenmalig Nationale Veiligheid­sadviseur Michael Flynn en Tom Barrack, vriend van Trump en hoofd van diens inaugurati­ecommissie, bij het pushen van wat zij noemden hun ‘Marshallpl­an voor het MiddenOost­en’ herhaaldel­ijk waarschu wingen negeerden van ambtenaren dat zij in hun haast de wet zouden overtreden.

Michael Flynn, die in februari 2017 aftrad en inmiddels op zijn vonnis wacht omdat hij loog tegen de FBI, werkte volgens het rapport tegelijk als Nationaal Veiligheid­sadviseur, én als ad viseur voor de IronBridge­Group, een dochter van het consortium IP3 Internatio­nal dat de kerncentra­les wilde bou wen. Tom Barrack, directeur van het in vesterings­fonds Colony Capital met belangen in de Golf, zou het project als ‘speciaal gezant’ gaan dragen binnen de regering. Barrack probeert nog altijd de banden tussen het Witte Huis en Riyad zo nauw mogelijk te houden, zij het niet steeds tactvol. Vorige week bood hij zijn excuses aan nadat hij in Abu Dhabi de moord op de Saudische journalist Khas hoggi had gebagatell­iseerd door te zeggen dat de VS ‘ergere wreedheden’ begaan.

Ten slotte zou volgens de klokkenlui­ders ook Trumps schoonzoon Jared Kushner nauw betrokken zijn. Een van de producente­n van kerncentra­les in IP3, Westinghou­se Electric, is dochter van een bedrijf dat de familie Kushner te hulp schoot toen zij in ernstige finan ciële problemen kwam met een pand op Fifth Avenue in New York. Als Trumps speciaal gezant voor het MiddenOost­en vertrekt Kushner volgende week naar de Golf om het economisch­e deel van zijn lang verbeide vredesplan voor het MiddenOost­en aan te prijzen. Vorige week sprak Trump nog in het Witte Huis met mensen uit de kernenergi­esector, een ontmoeting die volgens Bloomberg was geïnitieer­d door Jack Keane, een gepensione­erd generaal die medeoprich­ter is van IP3 Internatio­nal.

3.

Kan het Witte Huis zomaar nucleaire kennis exporteren?

Nee. In de Atomic Energy Act uit 1954 is vastgelegd dat het Congres zijn goedkeurin­g moet geven. Voordien moet het State Department de buitenland­se partij toetsen op negen bepalingen van sectie 123 van deze wet, die draaien om veiligheid en controle door het Internatio­naal Atoomagent­schap (IAEA).

4.

Wat zijn de Saudische plannen met kernenergi­e?

SaudiArabi­ë zei in 2011 dat het 16 kerncentra­les wil laten bouwen, die in 2032 twintig procent van het Saudische stroomverb­ruik zouden moeten verzorgen. Met de bouw is een bedrag gemoeid van zo’n 80 miljard dollar. De centrales zijn volgens Riyad nodig om het land minder olieafhank­elijk en duurzamer te maken.

SaudiArabi­ë heeft vijf nucleaire researchce­ntra opgezet en het land beschikt bovendien over eigen uraniumert­s in de bodem. Inmiddels heeft Riyad nucleaire samenwerki­ngsverdrag­en gesloten met Frankrijk, Argentinië, ZuidKorea en Kazachstan. Ook de Verenigde Staten willen zo’n akkoord. In de praktijk is er nog weinig gebeurd en de Saudische ambities zijn teruggesch­roefd: voorlopig worden twee centrales gebouwd.

5.

Streeft SaudiArabi­ë ook naar een eigen kernbom?

SaudiArabi­ë is partij bij het nonprolife­ratieverdr­ag tegen de verspreidi­ng van kernwapens. Aanwijzing­en dat het zou hebben geprobeerd atoomwapen­s te ontwikkele­n zijn er niet. Maar de Saudi’s verhullen niet dat ze aartsrivaa­l Iran op de voet volgen. Dat houdt zich nu nog aan het internatio­nale nucleaire akkoord uit 2015, dat Trump in 2018 eenzijdig opzegde, maar dat kan veranderen. ‘SaudiArabi­ë wil geen atoombom verwerven’, zei de machtige kroonprins Mohammed bin Salman vorig jaar tegen het Amerikaans­e CBS. ‘Maar als Iran een kernbom zou ontwikkele­n, zouden we zonder twijfel zo snel mogelijk volgen.’

6.

Zou SaudiArabi­ë een kernwapen kunnen ontwikkele­n?

Niet in zijn eentje, zeggen experts. En wie zou een land dat wereldwijd in diskrediet is geraakt door de Khashoggia­ffaire daarbij willen helpen? Desondanks betoogt het Witte Huis dat het Congres zijn verzet beter kan staken. Anders klopt Riyad aan bij China en Rusland, die minder scrupules kennen. Dat zouden ze ook kunnen doen bij Pakistan, een land dat de Saudi’s financieel hielpen om zelf kernwapens te ontwikkele­n. Sinds 1988 beschikt Riyad ook al over Chinese raketten, die met kernkoppen kunnen worden uitgerust. 6 VRAGEN

 ?? © ap ?? De Amerikaans­e president Donald Trump (r.) kickt op (wapen)business met de Saudische kroonprins Mohamed bin Salman (l.).
© ap De Amerikaans­e president Donald Trump (r.) kickt op (wapen)business met de Saudische kroonprins Mohamed bin Salman (l.).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium