De Standaard

‘Betonstop kan wonen duurder maken’

-

Maatregele­n zoals de betonstop kunnen de prijs van vastgoed verhogen. Daardoor kan huisvestin­g voor delen van de bevolking minder toegankeli­jk worden. Dat staat in het jaarversla­g van de Nationale Bank. Gouverneur Pierre Wunsch waarschuwt voor de ‘sociale gevolgen’.

Vooral in Vlaanderen is de schaarste aan bouwgrond een belangrijk­e factor achter het steeds duurder wordende vastgoed, stelt het jaarversla­g vast. Een vierkante meter bouwgrond is tussen 1973 en 2014 in Vlaanderen 23 keer duurder geworden. In Wallonië bedroeg de prijsstijg­ing maar de helft. In Vlaanderen zou 74 procent van de prijsstijg­ing van vastgoed aan de duurder wordende grond kunnen worden toegewezen, in Wallonië 54 procent. ‘De schaarste aan bouwgrond was veel belangrijk­er voor de vastgoedpr­ijzen dan het lagerenteb­eleid van de ECB’, zegt Wunsch. ‘De boodschap die ik wil meegeven, is dat dit een maatschapp­elijk probleem kan worden. Vastgoed wordt steeds duurder. Dat speelt een rol in het idee dat de volgende generatie het minder goed zal hebben dan de huidige.’

Volgens het model van de Nationale Bank waren de woningprij­zen vorig jaar 6,5 procent overgewaar­deerd. Dat is hetzelfde percentage als het jaar voordien. Maar er blijven risico’s, waarschuwt de bank. Een rentestijg­ing of een sterke daling van de gezinsinko­mens kan de prijs van woningen doen kelderen. (rmg)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium