De Standaard

Europese zege zet Leko voorlopig uit de wind

- BART LAGAE

Twee keer Monaco, Dortmund en Atlético. En sinds gisteren ook Red Bull Salzburg. Club vocht terug uit een achterstan­d om zijn ongeslagen reeks in Europa voort te zetten. Trainer Ivan Leko kan opgelucht ademhalen na een moeilijke periode.

BRUGGE I Een studiegroe­p van de Uefa bekijkt of het voordeel van het doelpunt op verplaatsi­ng binnenkort wordt afgeschaft. De maatregel zou geen moment te vroeg komen voor Club Brugge, dat zich in de eerste helft in de voet schoot tegen Salzburg. Uitgereken­d Ethan Horvath, baken van stabilitei­t in rumoerige weken, lag aan de basis van een dure tegengoal tegen de Oostenrijk­se kampioen. Maar ook zonder de fout van de Amerikaans­e doelman had Club bij de rust 01 achter kunnen staan. André Ramalho moest de bal maar binnenduwe­n in een lege goal nadat Sofyan Amrabat onder de voorzet van Diadié Samassékou was doorgegaan. De Braziliaan­se verdediger miste en vermeed een mogelijk fatale tweede tegengoal.

Ivan Leko stond na een 21 op 48 in de competitie onder druk. De Kroaat hield vast aan zijn systeem met Amrabat in de defensie, maar wisselde wel op de flanken. Emmanuel Dennis nam zijn plaats weer in na de schorsing op Cercle, Dion Cools kreeg op rechts zijn eerste basisplaat­s sinds 26 september. De Leuvense rechterfla­nkspeler had taart kunnen laten aanrukken voor zijn honderdste wedstrijd in het shirt van Club, ware het niet dat Leko hem net als Amrabat aan de rust weer naar de kant haalde. Een begrijpeli­jke keuze omdat de Brugse rechterfla­nk er in de eerste helft weinig van bakte. Maar het was wel pijnlijk voor Leko dat hij twee van zijn selectieke­uzen meteen moest terugdraai­en.

Horrormome­nt

Red Bull Salzburg had na een lange winterslaa­p tijd nodig om in de wedstrijd te komen, maar Club liet na een blitzstart te nemen. Na een kwartier namen de bezoekers het heft in handen. Club kreunde onder de hoge druk en raakte nauwelijks aan voetballen toe. Vormer en Vanaken mochten eens aanleggen vanop afstand, maar tot uitgespeel­de kansen kwam de thuisploeg niet.

Het horrormome­nt van Ethan Horvath kwam in de negentiend­e minuut. Dat de Amerikaans­e goalie theatraal door de knieën ging voor de dodelijke lob van Zlatko Junuzovic droeg bij tot het drama van het moment. Niemand weet waarom Horvath uit zijn doel was gerend tegenover de geslepen Oostenrijk­er van Bosnische afkomst. Ook hijzelf niet. Na zijn blunder stond Horvath soms met knikkende knieën te spelen. In de tweede helft miste hij een eenvoudige controle na een terugspeel­bal – zonder erg.

Club toonde een ander gelaat in de tweede helft. Het gebrek aan wedstrijdr­itme speelde Salzburg parten, de sterke middenveld­er Diadié Samassékou moest er even af met krampen. De eerste inval

Uitgereken­d Ethan Horvath, baken van stabilitei­t in rumoerige weken, lag aan de basis van een dure tegengoal

ler, Benoît Poulain, dreigde meteen met een kopbal en toonde waarom hij voorlopig nog een streepje voor heeft op Amrabat. De tweede invaller, Krépin Diatta, zorgde voor dreiging op links. Ook Dennis, verhuisd naar de rechterfla­nk na rust, kwam gevaarlijk­er voor de dag.

Na een goeie actie en voorzet van Diatta trof Dennis de paal. Club voerde de druk op, maar het lot leek Club niet te helpen. Ook Denswil kopte tegen de paal. De bal draaide naar binnen en werd geweerd door een Oostenrijk­se verdediger. Maar de vijfde ref had gezien dat de bal de doellijn had overschred­en en scheidsrec­hter Georgi Kabakov wees naar de middenstip.

Club vatte moed uit de 11 en Leko speelde met Loïs Openda zijn derde troefkaart uit. Er was een gelukje nodig bij de 21. De voorzet van Dennis week af onder de voeten van een Salzburgve­rdediger en caprioleer­de over Ramalho heen. Wesley klom hoog genoeg om krachtig de winnende treffer binnen te koppen. In het slot kwam Wesley ook nog dicht bij de 31, maar de Braziliaan kon net niet bij een nieuwe voorzet van Dennis.

Blauwzwart won tegen Salzburg zijn eerste Europese thuismatch sinds de zege tegen Legia Warschau in november 2015. Het tegendoelp­unt is link, maar Club bewees tegen Dortmund en Atlético dat het op de nul kan spelen als het moet. Zondag een bemoedigen­de prestatie tegen Genk en Ivan Leko kan weer wat vrijer trainen.

 ?? © Nico Vereecken/photo news ?? Stefano Denswil (r.) maakte de verdiende gelijkmake­r voor Club Brugge.
© Nico Vereecken/photo news Stefano Denswil (r.) maakte de verdiende gelijkmake­r voor Club Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium