De Standaard

Redding voor artiesten, of einde van het internet?

Voor en tegenstand­ers lezen heel andere dingen in de nieuwe Europese auteursric­htlijn. Heeft Europa de toekomst van zijn artiesten en nieuwsmedi­a veiliggest­eld? Of heeft het een gigantisch­e censuurmac­hine in het leven geroepen?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE DECKMYN

BRUSSEL I Vertegenwo­ordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Ministerra­ad zijn het woensdagav­ond laat eens geraakt over de nieuwe richtlijn over het auteursrec­ht. Het compromis kwam uit de bus na een onderhands­e deal tussen Duitsland en Frankrijk. In de komende weken wordt erover gestemd in het Europees Parlement.

De richtlijn moet de verouderde regels rond auteursrec­ht aanpassen aan de hedendaags­e online realiteit, maar twee artikels botsten op heftig weerwerk. On der meer van de internetre­us Google, dat een intensieve en heel zichtbare campagne voerde om ze af te voeren. Ook organisati­es die zich inzetten voor internetre­chten, zoals het EFF, luidden de alarmbel.

1. Waarom is men zo boos over artikel 11?

Artikel 11 gaat over nieuwsarti­kels: internetpl­atforms die verwijzen naar artikels, moeten daar een vergoeding voor betalen. Meer fundamente­el gaat het eigenlijk over een groeiend onevenwich­t op de reclamemar­kt: Google en Facebook trekken een steeds groter percentage van de online advertenti­es naar zich toe, en dat gaat vooral ten koste van online nieuwsmedi­a.

Google en Facebook laten betalen wanneer ze ‘profiteren’ van artikels, kan die nieuwsmedi­a weer zuurstof geven. Maar volgens critici kwam de oorspronke­lijke tekst neer op een heuse ‘link taks’: je zou moeten betalen om te linken naar een artikel. Terwijl een link zowat de meest fundamente­le bouwsteen van het wereldwijd­e web is.

2. En artikel 13 is nog erger?

Artikel 13 zal het voor creatieve mensen haast onmogelijk maken om hun werk nog te delen via het internet, vrezen velen. Internetpl­atforms als Facebook en Google zouden namelijk gedwongen worden om alle uploads te filteren, om elke mogelijke inbreuk op het auteursrec­ht te blokkeren. Ze zou

Horrorscen­ario’s die Google de afgelopen maanden voorspiege­lde, blijven allicht fictie: gemiddelde internetge­bruiker zal weinig merken

Uitgevers van tijdschrif­ten en kranten kunnen straks bij Google of Facebook een vergoeding eisen

den dat bovendien overdreven streng doen, om boetes te vermijden. De ‘censuurmac­hines’ zouden alles tegenhoude­n: familievid­eo’s waarop een flard van Taylor Swift te horen is, maar ook internetme­mes op basis van een foto. Nochtans was dat, volgens de auteurs, nooit het opzet.

Ook hier ging het eigenlijk vooral over de enorme reclameink­omsten die Google in Europa binnenrijf­t, via Youtube. Die website staat vol video’s en muziek van Europese artiesten, die daar niet altijd (en, naar hun eigen gevoel, niet voldoende) voor worden vergoed. Youtube betaalt in ieder geval slechts een fractie van wat, bijvoorbee­ld, Spotify uitkeert.

3. Wat is er nu precies beslist?

Aan artikel 13 zijn uitzonderi­ngen toegevoegd die de ergste kritiek zouden moeten smoren. Kleine, jonge internetpl­atforms vallen er niet meer onder, nietcommer­ciële organisati­es evenmin. Ook aan artikel 11 is vooral gesleuteld om de individuel­e gebruiker en nietcommer­ciële organisati­es buiten schot te laten. Het heeft weinig of geen critici kunnen vermurwen, bleek gisteren.

4. Dus, krijgen we straks die alomtegenw­oordige filters?

Het is afwachten hoe streng artikel 13 zal worden toegepast, want de tekst laat veel ruimte voor interpreta­tie. De horrorscen­ario’s die Google de afgelopen maanden voorspiege­lde, blijven waarschijn­lijk fictie: de gemiddelde internetge­bruiker zal niet veel verschil merken. Youtube beschikt al over filters die beschermd materiaal tegenhoude­n en erg veel andere sites zijn er niet die hun gebruikers ‘grote hoeveelhed­en’ auteursrec­htelijk beschermd werk laten uploaden om daar geld aan te verdienen.

5. Komt er een ‘link taks’, en wie moet die dan betalen?

De uitgevers van kranten en tijdschrif­ten gaan ervan uit dat ze de buit (bijna) binnen hebben: straks kunnen ze bij Google, Facebook en andere bedrijven een vergoeding eisen. Ook als Google maar een klein stukje van hun artikels gebruikt, bijvoorbee­ld de titel en een foto. Om hoeveel geld het gaat, durft niemand te zeggen. Het is uitkijken naar wat, bijvoorbee­ld, de Duitse kranten kunnen bedingen.

Google laat voorlopig uitschijne­n dat het niet zal betalen. Nog liever doekt het Google News in heel Europa op – zoals het in 2014 al deed in Spanje, toen de Spaanse kranten met eisen kwamen. Maar wat met links naar artikels in gewone zoekresult­aten? Daar kan Google moeilijker onderuit, omdat het zijn kernproduc­t zou kunnen schaden. Als het niet wil betalen en Microsoft betaalt wel, dan levert zoeken naar nieuws op Microsoft Bing een beter resultaat op.

6. Wat gebeurt er nu?

In maart of april stemt het Europees Parlement over de bijgewerkt­e tekst. Tegenstand­ers hopen de richtlijn daar nog tegen te houden, of artikel 11 en 13 eruit te wippen. Erg waarschijn­lijk is dat niet, aangezien de vorige versie in september ruim door het Parlement raakte. Wordt de richtlijn goedgekeur­d, dan hebben de lidstaten nog twee jaar om die in plaatselij­ke wetgeving om te zetten.

Voor dit artikel kregen wij input van MarieChris­tine Janssens (CITIP), Marc Dupain (We Media), Helen Smith (Impala), Olivier Maeterlinc­k (Sabam) en Wout van Wijk (News Media Europa).

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Rhonald Blommestij­n ??
© Rhonald Blommestij­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium