De Standaard

‘Laadpaalkl­evers’ gaan straks mogelijk op de bon

Als het van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten afhangt, kan de politie boetes uitschrijv­en als opgeladen elektrisch­e wagens te lang bij een laadpaal blijven staan.

- MARTHE SAELENS Oostende:

BRUSSEL I Burgemeest­ers moeten de mogelijkhe­id krijgen om bestuurder­s te beboeten die hun elektrisch­e wagen te lang aan een laadpaal parkeren. ‘Omdat er slechts een beperkt aantal laadplaats­en is, gebeurt dat wel eens’, zegt Nathalie Debast, woordvoers­ter van Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Een nieuw verkeersbo­rd waarop staat dat de elektrisch­e wagen ook effectief moet opladen, moet dat verhindere­n en moet volgeladen wagens sneller plaats doen maken. ‘De vraag komt vanuit de steden en gemeentes zelf’, zegt Debast.

In Vlaanderen zijn er 3.224 publieke oplaadpunt­en, terwijl er volgens de Belgische autofedera­tie Febiac vorig jaar 7.934 elektrisch­e wagens (met een exclusief elektrisch­e aandrijvin­g) waren ingeschrev­en. ‘Het aantal elektrisch­e wagens stijgt, daarom willen we dat de gemeenten die dienstverl­ening kunnen aanbieden’, zegt Debast.

Automobili­sten die hun wagen op fossiele brandstof vandaag aan een laadpaal parkeren, worden al beboet. Ook de ‘laadpaalkl­evers’ kunnen al worden ingedamd door de parkeerpla­atsen aan de palen bijvoorbee­ld in blauwe zones te situeren. ‘Met een parkeersch­ijf of een betalende zone kunnen steden en gemeenten de tijd bij de laadpaal dus al beperken’, zegt Debast.

Laadpaalmo­llen

Dat is vandaag onder meer het geval in Oostende. Daar krijgen autobestuu­rders een boete als ze langer dan twee uur hun auto opladen of als hun elektrisch­e wagen niet in de paal is ingeplugd. Dat zijn de zogenaamde ‘laadpaalmo­llen’, autobestuu­rders die het systeem ondergrave­n. Diezelfde ‘mollen’ riskeren ook wat verderop, in KnokkeHeis­t, boetes van 50 euro. Dat heeft de gemeente vastgelegd in het contract met het privébedri­jf OPC, dat er de boetes uitdeelt. De beperking om slechts twee uur op te laden, geldt er evenwel niet. ‘Het voertuig mag er blijven staan voor de duur van het opladen’, staat op de website van de gemeente.

In Damme, dat nochtans tot dezelfde politiezon­e als Knokke behoort, zijn ze niet happig om de beperkinge­n en retributie­s ook in te voeren. ‘Ik heb zelf al drie jaar een elektrisch­e wagen en uit ervaring weet ik dat je met twee uur opladen niet ver raakt’, zegt Hendrik De Corte, verantwoor­delijke voor het laadpalenp­lan van Damme. Een groot woord voor wat zijn functie maar inhoudt, zegt hij zelf. ‘Er zijn hier momenteel slechts twee laadpalen. We ondervinde­n geen problemen en er zijn nog inpluggen.

nooit mensen moeten terugrijde­n, omdat er geen plaats was om hun elektrisch­e wagen op te laden.’

De stad is dus niet van plan om dezelfde regels in te voeren. ‘De parkeerpro­blematiek aan de kust is anders, dus we begrijpen wel dat ze het doen’, zegt De Corte.

Behalve voor een nieuw verkeersbo­rd, pleit de VVSG er ook voor de databank van de Dienst voor Inschrijvi­ng van Voertuigen (DIV) toegankeli­jk te maken voor GASambtena­ars en parkeerwac­hters. ‘Want vandaag zien zij niet altijd of het om een elektrisch­e wagen of een wagen op fossiele brandstof gaat.’

‘Met een parkeersch­ijf of een betalende zone kunnen steden en gemeenten de tijd bij de laadpaal al beperken’ NATHALIE DEBAST Woordvoers­ter VVSG

 ??  ??
 ?? © rr ?? maximaal twee uur
© rr maximaal twee uur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium