De Standaard

‘Airbus van het spoor’ botst op ‘IJzeren’ Vestager

De Europese Commissie zou de treinfusie van Siemens en Alstom dwarsbomen. Is er in Europa geen plaats meer voor kampioenen?

- © belgaimage VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

Met een gezamenlij­ke omzet van staatsbedr­ijf CRRC.

Met argusogen richten Berlijn en Parijs vandaag de blik op Brussel, waar het college van Europese commissari­ssen samenkomt. Volgens de agenda zullen ze zich buigen over de plannen van het Franse Alstom en het Duitse Siemens om hun treinafdel­ingen samen te smelten. Alstom, bekend van tgvtreinen, en Siemens (ICEtreinen) willen met de fusie een Europese spoorreus uit de grond stampen: een ‘Airbus van het spoor’ als het ware, zoals ook het luchtvaart­consortium is ontstaan door de samensmelt­ing van een Frans en een Duits bedrijf in 1970.

Maar de fusieplann­en botsen al langer op verzet van Margrethe Vestager, de Europese commissari­s van Mededingin­g, die zouden Alstom en Siemens nog steeds het hoofd moeten buigen voor het Chinese een reputatie van ‘ijzeren dame’ dankt aan haar harde aanpak van Amerikaans­e techreuzen. Volgens bronnen rond de Europese Commissie, die Het Financieel­e Dagblad en het Franse persagents­chap AFP gisteren citeerden, blijft Vestager ook nu onwrikbaar en zal ze de Europese Commissie vragen de treinfusie vandaag definitief te blokkeren. In het Berlaymont­gebouw wou gisteren niemand dat officieel bevestigen.

‘Europese kampioenen’

Vestager vreest dat het nieuwe bedrijf té dominant zal zijn in Europa en de concurrent­ie zou vermindere­n voor de levering van, bijvoorbee­ld, hogesnelhe­idstreinen en signalisat­iesystemen.

Door de fusie te blokkeren weerstaat Vestager de hevige druk uit Frankrijk en Duitsland. ‘Er is niets dat een verbod op deze fusie kan rechtvaard­igen’, tweette de Franse minister van Economie, Bruno Lemaire, onlangs nog. Voor zowel Parijs als Berlijn is het niet zozeer de vraag of een fusiebedri­jf de Europese concurrent­ie smoort, als wel of het de concurrent­ie kan aangaan met wereldspel­ers zoals, vooral, de Chinese treinbouwe­r en staatsonde­rneming CRRC. Een Franse regeringsb­ron zei tegen AFP dat de blokkering van de fusie dan ook ‘een cadeau aan China’ is.

Die redenering kon in Davos nog op bijval rekenen van de Franse eurocommis­saris Pierre Moscovici: ‘We hebben Europese kampioenen nodig. We moeten voor ogen houden dat de wereldecon­omie verandert, met name de rol van China.’

In Europa zou het fusiebedri­jf dan wel heersen, in de wereld liggen de kaarten anders. Met een gezamenlij­ke omzet van 15 miljard euro zouden Siemens en Alstom nog steeds het hoofd moeten buigen voor CRRC, dat dubbel zo groot is én op steun van Peking kan rekenen.

‘Ideologisc­he doctrine’

Maar de vraag is of Vestager rekening moet houden met politiek gestuurde bedrijfsvo­rming om ‘kampioenen’ te creëren. De Deense commissari­s waakt over de Europese marktwerki­ng en de beschermin­g van klanten. Net die klanten tonen zich al maanden koele minnaars van een fusiebedri­jf dat meer dan de helft van de Europese markt in handen zou krijgen (DS 31 oktober). Ook de Belgische spoorbehee­rder Infrabel, klant bij Alstom en Siemens, denkt dat de prijzen zullen stijgen (zie inzet). De klanten toonden zich ook bezorgd over de politieke beïnvloedi­ng bij de Commissie.

De voorbije dagen hebben Alstom en Siemens nog verschille­nde toegevinge­n aan Vestager gedaan om de fusie er alsnog door te krijgen. In Le Figaro hekelde Alstomceo Henri PoupartLaf­arge gisteren nog de op ‘ideologie gebaseerde doctrine’ van de EU en waarschuwd­e hij dat er geen tweede kans voor de fusie zal komen.

Maar tenzij de andere EUcommissa­rissen vandaag geheel tegen de verwachtin­g in de fusie goedkeuren, zal de Franse treinbouwe­r zijn expansie toch alleen moeten voortzette­n.

De fusie blokkeren is een ‘cadeau aan China’, zegt een Franse regeringsb­ron

 ??  ?? 15 miljard euro
15 miljard euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium