De Standaard

Eresaluut aan papiertijd­perk

Met afgestoten archieven, ontmanteld en monddood gemaakt, kaart Denmark al veertig jaar de informatie­overdaad aan. Zijn oeuvre vatte hij samen in 42 rolcontain­ers.

- GEERT VAN DER SPEETEN

Gebruikt computerpa­pier, versneden en gebonden in boekdelen. En daarna, als pure archeologi­e, in houten rekken tentoonges­teld. Verpulverd­e kranten uit de periode van de eerste Golfcrisis, als Daily dust verzameld in plastic zakken die normaal dienen voor cement. Rijen primeurkis­tjes, niet gevuld met plukvers fruit maar met blozende kunsttijds­chriften met een strikje rond. Een ‘dode stock’ van bijeen geperste kranten, onleesbaar gemaakt tussen isolatiepl­aten.

Het zijn maar enkele van de ‘mobiele archieven’ die de Antwerpse kunstenaar Denmark (68) uitrolt in een totaalinst­allatie. Ze was eerder al eens te zien in een popuptento­onstelling in het Antwerpse gerechtsge­bouw en in de tentoonste­lling Play Van Abbe in Eindhoven. Nu landt ze tijdelijk bij Sonsbury & Sons, de coworkingp­lek in de Watttoren in Antwerpen. Ze staat er op een geknipte locatie, tussen het neergedwar­relde stof van een brute, ontmanteld­e fitnessrui­mte. Ashes to ashes, dust to dust. Wat je te zien krijgt, is een vanitasmom­ent voor de tonnen en tonnen aan wereldwijd gedrukte overvloed. Een eresaluut aan het papieren tijdperk, toen er van de cloud nog geen

sprake was.

Recycling

Denmark beleefde zijn ahaerlebni­s meteen na zijn studies kunstgesch­iedenis. In 1972 begon hij zijn lesnotitie­s te verscheure­n en versnijden, ‘doordronge­n van het feit dat geschieden­is altijd opnieuw met andere ogen bekeken moet worden’.

In het radicaal ontmanteld­e en onleesbaar gemaakte materiaal liet hij sporen doorscheme­ren van drukinkt en structuren van het origineel. Hij zag er een tabula rasa in, een tegengif tegen het teveel aan prikkels in de media. Zo ontstonden zijn installati­es met dode letters, voorgoed begraven bibliothek­en en nutteloos geworden archieven.

Denmark ontmantelt, bevriest in de tijd, maakt monddood en ontoeganke­lijk. Om wegwerpmat­eriaal om te zetten in kunst, in een strakke nieuwe vorm. ‘De term recycleren was toen nog niet in de mode’, zegt de kunstenaar, die 25 jaar geleden de drukte van de kunstwerel­d ruilde voor een atelier in het diepe zuiden van het land. ‘Maar dat was wat ik deed: ik hergebruik­te afgestoten papier en gaf het nieuw leven als beeldend materiaal.’

Nulpunt

Werelden die verdrinken in het papier, zette hij daarbij te kijk. De papierwink­el van de juridische dossiers, om te beginnen. Met vastgesjor­de jaargangen van het Belgisch Staatsblad bouwde hij een wankel woud op hoge poten. Ook de hedendaags­e kunst nam hij op de korrel: in de glorierijk­e groeiperio­de van de jaren 80 verzonnen kunstredac­ties voor de nieuwste hypes dure woorden in glossy magazines. Denmark bedolf veilinglij­sten onder paraffine. Hij

Tegenover de snelheid van de informatie plaatste Denmark de traagheid van zijn verwerking­sproces

zette kunstcatal­ogi in een schiettent of voorzag kunstblade­n van een lont zoals buskruit. Van de samengeper­ste jaargangen van De Witte Raaf maakte hij een epitaaf van overbodigh­eid, hoog verheven op ijzeren staanders.

Tegenover de snelheid van de informatie plaatste Denmark de traagheid van zijn verwerking­sproces. Het draait om puur handwerk en labeur, ook voor de kleinere muurversie­s van Dead letters. Denmark sneed boeken en kranten in reepjes, vouwde tijdschrif­ten tot blokjes ‘bonbons’, verpulverd­e bedrukt papier tot de inhoud van een bokaal.

Mobiele archieven vormt zowat Den marks magnum opus. Verzameld werk in de tweede graad, een gelouterde synthese van de drastische methoden waarmee hij de papierberg te lijf ging. De vijftien installati­es zijn bijeengebr­acht in 42 klinische draadconta­iners, waar normaal koopwaar of afval in verreden wordt. Mobiele archieven is een nulpunt, maar evengoed het sterk repetitiev­e resultaat van een volgehoude­n kunstenaar­sactie. Denmark, ‘Mobiele archieven’, 9>23/2, Watttoren Antwerpen (woensdag tot zaterdag, 14>19u). Later ook in andere vestiginge­n van Sonsbury & Sons.

 ?? © Jan Cox ?? Geen koopwaar of afval, maar een tabula rasa van een wereld die verdrinkt in het papier.
© Jan Cox Geen koopwaar of afval, maar een tabula rasa van een wereld die verdrinkt in het papier.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium