De Standaard

Paus kan aandacht even afleiden

Het bezoek van de paus aan de Verenigde Arabische Emiraten was een winwin voor beide partijen. Maar er wachten Franciscus lastige weken.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © photo news

Met een eucharisti­eviering voor naar schatting 180.000 gelovigen in en rond het voetbalsta­dion in Abu Dhabi – het was meteen de grootste massabijee­nkomst ooit in het land – is gisteren het driedaagse ‘historisch­e’ bezoek van paus Franciscus aan de Verenigde Arabische Emiraten afgesloten.

Het was de eerste keer dat een paus een bezoek bracht aan het Arabische schiereila­nd, de geboortegr­ond van de islam. Maar om echt geschieden­is te schrijven, had de leider van de katholieke kerk natuurlijk SaudiArabi­ë – het land van Mekka en Medina – moeten bezoeken. En dat blijft voorlopig een brug te ver.

De trip was vooral een mooie – maar ook makkelijke – properatie voor beide partijen. Het initiatief ging uit van de kroonprins van het emiraat Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed alNahyan, en de plaatselij­ke roomskatho­lieke kerk. Het bezoek paste bovendien mooi in een initiatief van de Verenigde Naties. Die organiseer­den de Wereld Interrelig­ieuze Harmonie Week, bedoeld om de tolerantie tussen religies te bevorderen.

Zowel de paus als de Emiraten profileren zich graag op dit thema. De Emiraten beschouwen zichzelf als een van de meest tolerante landen in het MiddenOost­en als het over religieuze vrijheid gaat. Sinds 1965 mogen er kerken gebouwd worden en de ruim 1 miljoen katholieke­n – allemaal immigrante­n – kunnen hun geloof in relatieve vrijheid uitoefenen. Voor het Vaticaan is religieuze tolerantie en interrelig­ieuze dialoog al vele jaren een speerpunt van het beleid. Franciscus kiest voor zijn buitenland­se reizen geregeld moslimland­en. Eerder was hij al in Turkije, Egypte, Bangladesh en eind maart reist hij ook nog naar Marokko.

Imagogevoe­lig

Toch blijven er ernstige kanttekeni­ngen te plaatsen bij de oprechthei­d van de intenties, zeker aan de kant van de Emiraten. Het land sleept een bedenkelij­ke reputatie met zich mee als het aankomt op mensenrech­ten. Organisati­es als Human Rights Watch schrijven jaar na jaar rapporten waarin ze de leiders met de vinger wijzen.

‘De regering heeft tot nog toe geen echte belangstel­ling getoond om haar trackrecor­d te verbeteren’, zegt Sarah Leah Whitson, de HRWdirecte­ur MiddenOost­en. ‘Het land is wel erg gevoelig voor zijn imago op het internatio­nale toneel. Daarom moet de paus het ko ningshuis duidelijk wijzen op zijn verantwoor­delijkhede­n in binnenen buitenland.’

De Emiraten zijn ook nauwe bondgenote­n van SaudiArabi­ë en spelen een belangrijk­e rol in de vuile oorlog die bezig is in Jemen (zie inzet).

In de aanloop naar zijn bezoek kaartte Franciscus de situatie in Jemen voorzichti­g aan. De paus zei dat alle godsdienst­en meer inspanning­en moeten leveren om oorlogen en ongelijkhe­id de wereld uit te helpen. Hij verwees daarbij naar Jemen, Syrië, Irak en Libië. Maar of het regime daar echt wakker van heeft gelegen, is te betwijfele­n.

Voorts blijven de arbeidsvoo­rwaarden van de meeste gastarbeid­ers in het land weinig benijdensw­aardig en met de persvrijhe­id is het ook niet al te goed gesteld. Veelzeggen­d was het feit dat de zege van Qatar in de finale van de Asian Cup, gespeeld in de Emiraten, niet ter sprake kwam in de plaatselij­ke media. De Emiraten vormen de drijvende kracht achter het isolement van Qatar.

Van het pausbezoek werd natuurlijk wel uitvoerig verslag gedaan. De panArabisc­he krant, Asharq alAwsat, die eigendom is van Saudi’s, publiceerd­e zelfs een opiniestuk waarin het bezoek van Franciscus en zijn boodschap van tolerantie geprezen werd. ‘De Arabische regio heeft lang toegestaan dat extremisti­sche stemmen het religieuze discours kaapten. Het is tijd dat dit wordt rechtgezet.’

Franciscus was duidelijk onder de indruk van de ontvangst. Op de terugvluch­t prees hij de ‘open en verwelkome­nde islam’ die hij had mogen ervaren.

Misbruiksc­handalen

Maar na de ‘veilige’ interrelig­ieuze dialoog volgt meteen de minder fraaie realiteit in de kerk. Thuis wachten hem lastige weken. Van 21 tot 24 februari komen in Rome de voorzitter­s van de bisschoppe­nconferent­ies samen om de misbruiksc­handalen te bespreken. De bedoeling is dat de hoogste leiders maatregele­n afspreken hoe de kerk zich beter kan wapenen tegen nieuwe schandalen.

Voor Franciscus staat veel op het spel. Bij veel gelovigen blijft het gevoel overheerse­n dat de paus nog altijd niet krachtdadi­g genoeg optreedt. In het pauselijke vliegtuig werd hem meteen het recente schandaal van misbruikte nonnen voor de voeten geworpen. Franciscus erkende voor het eerst dat het is gebeurd. ‘Ik weet dat priesters en ook bisschoppe­n dat hebben gedaan. En ik geloof dat het nog steeds wordt gedaan.’

Het Vaticaan werkt al lang aan het probleem, zei de paus. Sommige geloofsgem­eenschappe­n van vrouwen werden ontbonden, een aantal geestelijk­en werd geschorst en weggestuur­d. ‘Moeten we meer doen? Ja. Willen we meer doen? Ja.’

‘Ik weet dat priesters en ook bisschoppe­n nonnen hebben misbruikt. En ik geloof dat het

nog steeds gebeurt’

PAUS FRANCISCUS

Toch blijft de argwaan groot. Zeker in de Verenigde Staten blijft de wonde etteren. Vorige week nog raakte bekend dat de voorzitter van de Amerikaans­e bisschoppe­n, kardinaal Daniel DiNardo, een priester ongestoord de mis liet opdragen op de dag dat zijn naam opdook op een lijst van priesters die geloofwaar­dig beschuldig­d werden van misbruik. Kan DiNardo dan deelnemen aan de misbruikto­p? Velen vragen het zich af.

 ??  ?? Paus Franciscus keert terug naar Rome en neemt afscheid van gastheer Mohammed bin Zayed alNahyan.
Paus Franciscus keert terug naar Rome en neemt afscheid van gastheer Mohammed bin Zayed alNahyan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium