De Standaard

Meer minister van boeren dan van natuur

Joke Schauvlieg­e moest met haar bevoegdhed­en Omgeving, Natuur en Landbouw water en vuur verzoenen. Maar als ze moest kiezen, was het duidelijk waar haar hart ligt.

- WIM WINCKELMAN­S, TOM YSEBAERT, INGE GHIJS © Stefaan Temmerman

‘Ik heb me fel verbeterd door de bevoegdhei­d cultuur te ruilen voor natuur. Ik apprecieer enorm de oprechthei­d van de landbouwse­ctor. Je weet bij hen waar je aan toe bent, nooit huichelari­j. Ik apprecieer dat enorm. Ik zit ook zo in elkaar.’

Het betoog van Joke Schauvlieg­e tijdens de nieuwjaars­receptie van het Algemeen Boeren Syndicaat in Lierde ademde, ook in de passages die minder geciteerd worden, helemaal de opluchting om eens open in een milieu van gelijkgest­emden te kunnen spreken. Mensen die ze begrijpt en die ook haar begrijpen, en die in 2014 liefst 55.291 keer voor haar hebben gestemd.

Het maakt de uitschuive­r waarvoor ze ontslag heeft genomen, des te pijnlijker. Schauvlieg­e ging zich te buiten aan complotthe­orieën over de klimaatbet­ogers die haar achterban misschien kunnen behagen, maar die voor de rest weinig meer zijn dan fake news. Eerst garandeerd­e ze dat ze geen spoken zag, enkele dagen later moest ze toegeven dat ze die wel had gezien.

Daarmee komt een eind aan een ministersc­hap waarin Schauvlieg­e het van begin tot eind moeilijk had om haar stempel te drukken en de eer voor haar beslissing­en op te strijken. Nog los van de vele verbale uitschuive­rs – van Zjef Genie (Yevgueni) tot ‘een boom heeft altijd de functie gehad om gekapt te worden’ (zie hiernaast) – gaf de minister zelden de indruk het heft in handen te hebben.

Schietschi­jf

Omstreden beslissing­en in een reeks gevoelige dossiers – de uitbreidin­g van het bedrijf Essers, de vergunning­en voor Uplace, de boskaart – maakten van haar de schietschi­jf bij uitstek van iedereen die natuur, milieu en klimaat ter harte neemt. Zelf bleef ze altijd stoïcijns onder de kritiek, onder het motto dat de perceptie haar niet kon schelen en dat ze de juiste beslissing wou nemen.

De relaties met de natuurbewe­ging waren al fel bekoeld. Toen Schauvlieg­e aantrad als minister, werd daar in natuurhoek aanvankeli­jk positief op gereageerd. Ze had een verdienste­lijk traject afgelegd als Vlaams Parlements­lid. Maar de hooggespan­nen verwachtin­gen werden snel gefnuikt. Dossiers als de uitbreidin­g van Essers in Genk maakten het alleen maar erger. Meermaals lag ze onder vuur voor het belabberde bosbeleid.

Schauvlieg­e maakte zich tijdens haar ministersc­hap sterk dat ze Natuur en Landbouw met elkaar zou verzoenen. Dat maakt het extra pijnlijk dat ze werd betrapt op uitspraken waarin ze juist het omgekeerde deed.

Vrij spel voor Boerenbond

Niet dat Schauvlieg­e niets goeds heeft gedaan. De beslissing om privéeigen­aars van natuurgebi­eden subsidies toe te kennen om aan natuurbehe­er te doen, werd goed onthaald. Op het vlak van bouwvergun­ningen zijn er stappen vooruit gezet door de invoering van de omgevingsv­ergunning. Schauvlieg­e stelde ook het Vlaamse Klimaatpla­n op en was de bevoegde minister voor de betonstop. Zij stak haar nek uit voor statiegeld op plastic en blik.

Maar vaak leek het erop alsof de minister niet bepaald veel ambitie toonde. De betonstop werd onder druk van de NVA tien jaar naar voren geschoven, tot 2040. Het leek ook of ze met natuur niet eens wilde scoren, en zeker niet als dat ten koste van landbouw ging.

Voor de natuurmens­en is het zonneklaar dat Schauvlieg­e voor de landbouw, en dan met name de grote industriël­e landbouw, opkomt. Vlaamse Parlements­leden van meerderhei­d en oppositie zijn dezelfde mening toegedaan. ‘Haar bedoeling is om de landbouw zo weinig mogelijk in de weg te staan, en dan vooral de belangen te dienen van landbouwor­ganisaties als de Boerenbond, die op hun beurt beheerst worden door kapitaalgr­oepen’, zegt Groenparle­mentslid Bart Caron. ‘Schauvlieg­e voerde een beleid zonder keuzes en gaf de Boerenbond daardoor vrij spel.’

‘De waterkwali­teit gaat achteruit in plaats van vooruit’

WILFRIED VANDAELE (NVA) Vlaams Parlements­lid

‘De invloed van de Boerenbond is nog altijd zeer groot, ook op het kabinet’, zegt Wilfried Vandaele (NVA). ‘Tijdens onderhande­lingen heb ik zelf kunnen vaststelle­n dat Schauvlieg­e en de Boerenbond een open lijn hebben. Dat kun je in bepaalde dossiers ook makkelijk vaststelle­n. Het nieuwe Mestactiep­lan, MAP6, moet echt beter. De waterkwali­teit gaat achteruit in plaats van vooruit.’

De resultaten op het vlak van de bestrijdin­g van vervuiling door mest zijn inderdaad ondermaats. De Vlaamse Milieumaat­schappij en de Vlaamse Landmaatsc­happij stelden eind vorig jaar in het Mestrappor­t vast dat bij 28 pro

 ??  ?? Los van de vele verbale uitschuive­rs gaf Joke Schauvlieg­e zelden de indruk het heft in handen te hebben. Vaak leek het erop alsof ze niet bepaald veel ambitie toonde.
Los van de vele verbale uitschuive­rs gaf Joke Schauvlieg­e zelden de indruk het heft in handen te hebben. Vaak leek het erop alsof ze niet bepaald veel ambitie toonde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium