De Standaard

TRIUMVIRAA­T

-

Na het ontslag van Joke Schauvlieg­e voelde ik onbehagen: zou haar opvolger noodzakeli­jkerwijs een veel doortasten­der beleid voeren? Er resten maar enkele maanden tot aan de verkiezing­en. En Youth for Climate verhoogde plots drastisch de roep om klimaatmaa­tregelen.

Welk politiek talent uit de meer milieubewu­ste CD&Vjongeren zou zich aan die onmogelijk­e positie verbranden? Of zou ervaren rot Hilde Crevits de bevoegdhed­en overnemen? In haar korte passage als minister van Leefmilieu, tien jaar geleden, zag hoogleraar Milieu en Beleid Pieter Leroy ontmanteli­ng van milieubele­id en schrappen van beleidspla­nning. En wil Crevits haar positie van nummer één riskeren voor deze aartsmoeil­ijke opdracht?

Later op de avond was er nog geen opvolger. Ik snapte dat de betonstop vaag zou blijven en dat de zonevreemd­e bossen ook deze legislatuu­r niet degelijk beschermd zouden worden. Ondertusse­n eiste Geert Bourgeois snel een nieuwe minister van CD&V.

En toen bedacht ik dat we, gezien de moeilijkhe­id van de opdracht, nood hebben aan een uitzonderl­ijke maatregel: een partijover­schrijdend triumviraa­t voor Leefmilieu, Landbouw en Omgeving. CD&V, Open VLD en de NVA leveren elk iemand. Met drieën voorwaarts, samen politiek betalen als het fout loopt, samen politiek beloond worden als

er een doortasten­d beleid komt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium