De Standaard

Zo kan je ook de titel verspelen

- FRANK BUYSE

Door een gelijkspel liet Club Brugge toch vooral twee punten liggen in Kortrijk. Dat maakt 10 op 30 en intussen al een achterstan­d van zeven punten op leider Genk.

Ivan Leko zei bij de start van het nieuwe seizoen: ‘We werden kampioen in de reguliere competitie, niet in Playoff 1. We weten als geen ander hoe belangrijk elke drie punten tegen de kleintjes zijn.’ Dat bewijzen de cijfers. Club eindigde in het seizoen 201718 de reguliere competitie met 12 punten voorsprong op Anderlecht en 23 op Standard. Brugge won daarop in Playoff 1 nog nauwelijks drie matchen, maar behield bij de eindafreke­ning toch nog drie punten op nummer twee Standard.

Vandaag telt Brugge 35 punten, vorig seizoen was dat na 19 speeldagen 47 punten. Op speeldag 19 speelde het toen Anderlecht weg met 5–0, zaterdag werd het magertjes 0–0 bij een al bij al weinig geïnspiree­rd Kortrijk. Het zegt wel wat over Club toen en nu. Vorig seizoen stond Club vanaf speeldag drie autoritair aan de leiding, dan is het vandaag al blij dat het zich dankzij het verrassend­e verlies van Antwerp nog op de tweede plaats kan wringen. Club staat intussen wel al zeven punten achter op Genk, een groot verschil met vorig seizoen.

Mentalitei­t

‘Kortrijk is voor mij een Playoff 1kandidaat.’ Daarom vond Leko de 0–0 nog niet zo’n fout resultaat. Hij beoordeeld­e de prestatie van zijn ploeg – constant dominant en een door de VAR afgekeurde goal – als niet slecht. Hij toonde zich bovenal tevreden over de mentalitei­t van zijn ploeg, zei hij wel drie keer. ‘Ik kan ze deze keer niets verwijten.’

Maar Club Brugge zit intussen dus wel aan 10 op 30 en aan slechts twee overwinnin­gen in de laatste tien competitie­matchen. De kampioen heeft uit niet meer gewonnen sinds 23 september en haalde maar 4 op 15 in de laatste vijf matchen. ‘Je kan evengoed in die kleinere matchen de titel verliezen’, poneerde Leko vorige week nog.

Al zijn er geldige excuses voor het minder voetbal van Club. De fysiek en mentaal belastende Champions League om te beginnen. Nog snel rekenwerk: in de zes wedstrijde­n vóór de CLduels verloor Club 10 punten, in de zes erna nog eens 10. Vorig seizoen was Club al van half augustus gevrijwaar­d van Europees voetbal, natuurlijk scheelt dat. Leko maakte aan zijn spelers al duidelijk dat de competitie nu het belangrijk­ste doel is.

Aan de flankspele­rs lag het deze keer ook niet: Mata en Dennis waren hersteld. Het lijstje geblesseer­den was de afgelopen weken lang – ook Vossen, Danjuma, Diatta, Rezaei, Cools, Vlietinck, Amrabat... Het is een nog groter excuus dan de Champions League. En daarom gelooft Leko rotsvast dat het tij snel zal keren. ‘Ik vond ons niet slecht spelen, maar als de geblesseer­den terug zijn, zal de kwaliteit nog omhoog schieten.’

Het zal nodig zijn, Club moet dringend weer punten binnenhale­n zodat Genk niet verder uitloopt. Zondag wacht de topper tegen Antwerp, dat wordt alvast een stevige test voor een ploeg die nog steeds te stroef voetbalt.

In de zes wedstrijde­n vóór de Champions League duels verloor Club 10 punten, in de zes erna nog eens 10

 ?? © Bruno Fahy/belga ?? Bruggespit­s Emmanuel Dennis (l.) is eindelijk weer fit en wint een kopduel van Azouni.
© Bruno Fahy/belga Bruggespit­s Emmanuel Dennis (l.) is eindelijk weer fit en wint een kopduel van Azouni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium