De Standaard

Onderzoek naar oorzaak bloeding bij kleuter

Een kleuterjuf van basisschoo­l De Glinster in Zellik vond eerder deze week een kleuter van 2,5 jaar oud met een bebloede lui.

- MATTHIAS VANHAMME

ZELLIK I Tijdens een speelpauze begin deze week merkte een kleuterjuf van GO! Basisschoo­l De Glinster heel wat bloed op in de luier van een kleutermei­sje van 2,5 jaar oud. De juf maakte hier meteen melding van en de ouders werden verwittigd. Ook de politie werd op de hoogte gesteld.

De directie van de school wenst niet te reageren, maar de woordvoers­ter van het GO! Onderwijs bevestigt dat er een onderzoek loopt. ‘Momenteel is er zeer veel onduidelij­kheid. Maar omdat er sprake kan zijn van misbruik werd In basisschoo­l De Glinster merkte een kleuterjuf op dat een meisje een bebloede luier had.

sociale media een eigen leven gaan leiden, nadat de moeder van het kind beelden online had gezet waarin ze sprak over verkrachti­ng. Dat Facebookfi­lmpje werd verwijderd, maar er waren al veel reacties dat er onder meer actie tegen de school moest ondernomen worden en dat de school zelfs zou moeten sluiten. Er werd ook opgeroepen om maandag aan de schoolpoor­t te betogen.

Oproep tot kalmte

In een ander Facebookfi­lmpje roept journalist­e Ika de Jong van BelgischCo­ngolese internetze­nder GLTV1 op tot kalmte. Zij kon met de moeder praten. ‘Meteen na de vaststelli­ngen ging de moeder met haar dochter naar het ziekenhuis, omdat het bloeden niet met

een leek te stoppen. Het meisje werd door meerdere dokters onderzocht om de oorzaak van het bloeden te achterhale­n. De resultaten van het onderzoek zijn nog niet bekend. Het kan om een aanranding gaan, maar ook om een ziekte waardoor het meisje is beginnen te bloeden. Al die conclusies op internet zijn veel te voorbarig. Vooral in de Afrikaanse gemeenscha­p gaat het verhaal van verkrachti­ng snel rond.’

Onderzoek

‘Wij hebben inderdaad ook op het internet gezien dat er allerlei speculatie­s rondgingen’, zegt Fred Scrayen van politiezon­e AMOW. ‘Het verhaal ging een eigen leven leiden, voornameli­jk door toedoen van andere ouders,

zonder dat de ware toedracht bekend was. Voorlopig is alles rustig gebleven en de mogelijke betoging gaat niet door.’

Aan de schoolpoor­t was het verhaal het gesprekson­derwerp van de dag. Een van de vrouwen aan de poort deelde zelf de getuigenis van de mama en postte zelf ook een filmpje, waarbij ze met een beschuldig­ende vinger naar de school wees. ‘Maar als ik de tijd kon terugdraai­en had ik dat niet gedaan’, zegt ze nu.

De moeder van de 2,5jarige kleuter wil voorlopig niet uitgebreid reageren. ‘Mijn allergroot­ste bekommerni­s is dat mijn dochter opnieuw beter wordt. Ik wil de uitslagen van het medisch onderzoek afwachten voordat ik nog meer commentaar geef’, klinkt het.

 ?? © mvl ??
© mvl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium