De Standaard

Niemand blij met Kosovaars leger

- Premier Ramush Haradinaj.

BRUSSEL I Het Kosovaarse parlement keurde vrijdag eerst een wet goed die voorziet in de oprichting van een ministerie van Defensie. De parlements­leden stemden er daarop unaniem mee in om de Kosovaarse Veiligheid­stroepen (KSF), die nu vooral belast zijn met missies als hulp bij natuurramp­en, een militair mandaat te geven.

De KSF omvat nu 3.000 manschappe­n. Binnen de tien jaar moeten zij een strijdmach­t worden met 5.000 manschappe­n die lichte bewapening zullen krijgen.

De Kosovaarse premier Ramush Haradinaj spreekt van een natuurlijk­e evolutie. ‘Het proces van de transforma­tie van de Kosovaarse Veiligheid­stroepen is tien jaar geleden begonnen, overigens onder actieve begeleidin­g en assistenti­e van onze Navopartne­rs, waaronder Duitsland’, zei hij. ‘Er is nu een moment aangebroke­n waarop dit een logisch dwingende stap is.’

Sinds 1999 staat een door de Navo geleide internatio­nale troepenmac­ht in voor de (territoria­le) integritei­t en de veiligheid van Kosovo, dat zich van Servië heeft afgescheur­d en waar de meerderhei­d uit etnische Albanezen bestaat.

De vertegenwo­ordigers van de Servische minderheid in Kosovo namen niet deel aan de stemming in het parlement. Buurland Servië reageert woedend. Belgrado ziet de zowat 100.000 Serviërs in Kosovo existentie­el bedreigd. ‘Het is voor mij een moeilijke dag. Dit draagt niet bij aan de regionale samenwerki­ng’, zei de Servische premier Ana Brnabic. ‘Zonder een stabiele regio is er geen stabiel Servië.’

De regering in Pristina ontkent echter dat het toekomstig­e leger een bedreiging voor de Serviërs in Kosovo is. Kosovo wijst erop dat ook veel Serviërs in de KSF dienen.

Bezorgdhei­d Navo

Ook de Navo staat negatief tegenover de beslissing van het Kosovaarse parlement. ‘Ik betreur dat deze beslissing is genomen ondanks de bezorgdhei­d die de Navo heeft uitgedrukt. De Navo ondersteun­t de ontwikkeli­ng van de Kosovaarse Veiligheid­stroepen onder hun huidig mandaat. Met het veranderen van het mandaat zal de NoordAtlan­tische Raad nu gedwongen zijn het niveau van het engagement in Kosovo bij de KSF te herbekijke­n’, zei secretaris­generaal Jens Stoltenber­g. (pvm)

 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium