De Standaard

Daar komen de internetwe­tten

- DOMINIQUE DECKMYN

In de VS mogen websites niet meehelpen aan handel in seksslaven. Wie kan daar nu tegen zijn? En toch was er veel weerstand.© Amerikaans­e senatoren dien den deze week een wetsvoor stel in dat de persoonlij­ke gegevens van Amerikaans­e burgers be schermt. Die tekst is nog lang geen wet, maar het begint ernaar uit te zien dat er een of andere privacywet­geving zal komen. Enkele jaren geleden was dat ondenkbaar. Er is plots een besef, internatio­naal, dat wetgeving nodig is om het internet in goede banen te leiden. Dat idee was jarenlang taboe: 25 jaar is ons voorgehoud­en dat je innovatie niet mag inperken met regeltjes. Vooral in de VS was dat het devies. GAFA is het resultaat – een handvol bedrijven, met name Amazon, Apple, Facebook en Google, die een onvoorstel­bare machtsposi­tie uitbouwde.

Dat taboe is deze lente doorbroken. In mei werd bij ons de strenge GDPRprivac­ywetgeving van kracht. Het is nog wat vroeg voor een definitief oordeel, maar alle grote technologi­ebedrij ven hebben betekenisv­olle verbeterin­gen aangebrach­t in hoe zij met onze gegevens omgaan. De hinder bleef beperkt tot popups en gemopper, niet de door velen voorspelde rampspoed.

Amerikaans­e burgers zien wat de Europeanen gedaan kregen van de techreuzen en willen nu hetzelfde. De technologi­ebedrijven zien de bui hangen. Ze lobbyen al niet meer tégen wetgeving, maar voor milde versies zo als die pas voorgestel­de Data Care Act. Dat is géén doorslagje van de GDPR. Het Europese principe is dat bedrijven expliciet toestemmin­g moeten vragen voor elk gebruik van persoonlij­ke gegevens. De DCA laat het doorverkop­en van je persoonlij­ke gegevens toe, zolang je daar geen directe (financiële) schade door lijdt. Dat pakt de ergste nachtmerri­e van de Amerikanen aan: dat gegevens over hun gezondheid of levensstij­l worden doorverkoc­ht aan hun verzekerin­gsmaatscha­ppij. Ook worden bedrijven verplicht om zulke gevoelige gegevens goed te beveiligen, en diefstal ervan te melden. Maar het voorstel erkent verder niet eens dat er zoiets bestaat als ‘privacy’, of een recht daarop. Een fluttekst, dus.

Een wet die wel al enkele maanden van kracht is in de VS, heet Fosta – of Fight Online Sex Traffickin­g Act. Ook die is heel beperkt: websites mogen niet meehelpen aan handel in seksslaven. Klinkt weinig controvers­ieel – wie is er nu voorstande­r van mensenhand­el? Maar de wet botste op geweldige tegenstand – sommigen zagen (alweer) het begin van het einde van het internet zoals wij dat kennen. Want internetbe­drijven moeten voortaan actief op zoek gaan naar tekenen van mensenhand­el. Een beperking op het heilige principe dat websites nooit verantwoor­delijk zijn voor wat hun gebruikers doen.

Amerikaans­e burgers zien wat de Europeanen gedaan kregen van de techreuzen en willen nu hetzelfde

Fosta is er volgens sommigen alleen gekomen omdat één groot technologi­ebedrijf het verenigd front tegen de wet heeft gebroken: Facebook. Dat zou dat niet gedaan hebben uit bezorgdhei­d over seksslaven, maar om conservati­eve politici te paaien en zo weer vrienden te winnen in Washington.

In Europa ligt datzelfde principe – dat een site niet verantwoor­delijk is voor illegale dingen die een gebruiker er doet – ook onder vuur in de controvers­iële nieuwe auteurswet­geving. Die zou Youtube aansprakel­ijk maken als u en ik gepikte muziek of video online zetten. Ook hiervan voorspelle­n critici (vooral Youtube zelf) dat de wet ongekende rampspoed zal veroorzake­n. De definitiev­e tekst is nog niet openbaar gemaakt en het is nog onzeker of hij door het Europees Parlement geraakt. Maar één ding is zeker: nee, ook deze wet is niet het einde van het internet.

Ook is zeker dat dit niet het laatste wetsvoorst­el is dat de heilig gewaande principes van het web uitdaagt. Integendee­l: het hek lijkt nu van de dam. Sommige voorstelle­n zijn tamelijk goed, helaas zijn andere heel slecht. Als het argument ‘terrorisme’ wordt bovengehaa­ld om ze te verdedigen, behoren ze meestal tot categorie twee. Een voorbeeld: de nieuwe Australisc­he wet die techbedrij­ven verplicht om hun eigen beveiligin­g te kraken als de (Australisc­he) overheid erom vraagt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium