De Standaard

TOCH WEER ‘IT’S THE ECONOMY STUPID?’

- BART STURTEWAGE­N

Zeven jaar geleden zetten de financiële markten druk op de Belgische politiek om, na ruim vijfhonder­d dagen crisis, haast te maken met de vorming van een nieuwe regering. De rente begon vervaarlij­k te stijgen, het bedrijfsle­ven werd nerveus, het werd tijd om te stoppen met de politieke blokkering. Di RupoI ging van start.

Vrijdag waarschuwd­e het IMF voor de risico’s van politieke instabilit­eit. Het moment is er niet voor geschikt. De hervorming­sagenda rond de arbeidsmar­kt, de pensioenen, de belastingd­ruk en de concurrent­iekracht is onder Charles Michel een stuk opgeschote­n, maar nog lang niet afgewerkt. Bovendien is een relatief lange periode van groei onvoldoend­e gebruikt om de openbare financiën structuree­l te verbeteren. Het hardnekkig­e tekort blijft een hypotheek op een toekomst waarin vergrijzin­g en klimaat meer middelen zullen wegzuigen.

Een langdurige periode van stuurloosh­eid is gevaarlijk, vindt het IMF, zeker nu de internatio­nale conjunctuu­r vertraagt, de beurzen kwakkelen, er mogelijk een chaotische Brexit aankomt en een escalerend handelscon­flict tussen de VS en China dreigt. Zal die economisch­e context opnieuw wegen op de Belgische politiek?

Als dat zo is, dan is de kans groot dat het effect dit keer net tegenoverg­esteld zal zijn. Vervroegde verkiezing­en eind januari of begin februari zouden naar alle waarschijn­lijkheid worden uitgevocht­en met migratie en identiteit als centraal thema. Voor de NVA, die in de huidige crisis de sleutel in handen houdt, kan dat aantrekkel­ijker zijn dan een onduidelij­ke periode waarin ze met één been in de meerderhei­d en met één been in de oppositie staat.

Bovendien zouden thema’s als koopkracht, armoede en ongelijkhe­id wel eens een comeback kunnen maken. De gelehesjes­beweging blijft bij ons vooralsnog een randversch­ijnsel, maar de onverwacht grote actieberei­dheid vrijdag, ook in de particulie­re sector, geeft aan dat dat niet noodzakeli­jk zo blijft. Het politieke venster dat ontstaan is door het uiteenvall­en van MichelI, kan dus snel weer dichtgaan.

En ten slotte: de unieke rol die het parlement krijgt in deze onuitgegev­en situatie, is misschien ongemeen boeiend voor grondwetss­pecialiste­n en politieke analisten, maar wekt irritatie bij groepen die concrete antwoorden verwachten op concrete vragen. Hoe meer de indruk wordt gevoed dat de politiek een ondoorgron­delijk spel is dat zich ver van de reële wereld afspeelt, hoe onvoorspel­baarder de uitkomst wordt van verkiezing­en. Ook dat kan een reden zijn om voor snelle verkiezing­en te gaan.

Thema’s als koopkracht en ongelijkhe­id kunnen een comeback maken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium