De Standaard

Buurt vreest ‘megalomaan’ plan Stillemans

-

Een infoavond over de sanering van de Stillemans­site in Zellik heeft duidelijk gemaakt dat de buurt niet staat te springen voor de bouwplanne­n van projectont­wikkelaar Matexi. De ‘site Stillemans’ omvat een gebied van meer dan zes hectare aan vervuilde industrieg­rond op de grens met SintAgatha­Berchem. De afgelopen jaren trok alle bedrijvigh­eid er weg. Het bedrijf Stillemans en de gemeente Asse zijn al langer op zoek naar een oplossing. Intussen meldde Matexi zich om het gebied te saneren en om te vormen tot woonzone. Die omzetting gebeurde via een recent goedgekeur­d ruimtelijk uitvoering­splan (Rup). ‘Nu moeten de partners een zogenaamd Brownfield­convenant goedkeuren. Daarin worden concrete afspraken gemaakt in verband met de sanering’, legt Machteld De Dobbeleer van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) uit. ‘Om de burger te betrekken organisere­n we infomoment­en.’

De ongeveer honderd aanwezigen vrezen dat Matexi vrij spel krijgt om meer dan 437 wooneenhed­en, met onder meer een woontoren van twaalf verdieping­en, te bouwen. ‘De buurt staat achter de sanering en de nieuwe woningen. Maar de plannen zijn te groot, en ze zullen een verkeersin­farct veroorzake­n’, zegt buurtbewon­er Yannick Bauwens.

Volgens Caroline Franz van Matexi zijn de plannen nog niet concreet. ‘Deze avond was vooral bedoeld om de saneringsp­lannen voor te stellen zodat in 2019 de sloopvergu­nning kan worden afgeleverd. Maar de plannen kunnen nog gewijzigd worden, en sowieso zal er gefaseerd gewerkt worden.’ (mvl) Dirk Heylen en Veerle Geerinckx (gele outfit) wonnen de kwalificat­iepartij van Danielle Berus en Stephane Vandermeer­en.

 ?? © jdw ??
© jdw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium