De Standaard

Ruilt Thailand junta in voor democratie?

Na vier keer uitstel belooft het Thaise militaire regime verkiezing­en. Het verbod op politieke activiteit­en is opgeheven – gedeelteli­jk dan toch.

- Tijdens hielden militairen betogers in Bangkok tegen.

BRUSSEL I Wanneer krijgt Thailand weer een burgerlijk, democratis­ch bestuur? Dat is sinds 2014 de vraag waar iedereen naar uitkijkt. Na maanden straatprot­esten stuurde een militaire junta in 2014 eerste minister Yingluck Shinawatra van de populistis­che Peu Thai partij de deur uit na een straatsgre­ep.

Nu hebben de militairen een nieuwe verkiezing­sdatum aangekondi­gd, na viermaal uitstel. De stembusgan­g zou doorgaan op 24 februari 2019. Meteen werd ook het verbod op politieke activiteit­en ongedaan gemaakt. Samenkomst­en van meer dan vijf personen zijn vanaf nu dus weer legaal in Thailand. Politici mogen bijeenkoms­ten houden, geldtransa­cties uitvoeren en naar het buitenland reizen. Volgens de Thaise krant The Nation verschenen verkiezing­sposters van de projuntapa­rtij nog geen halfuur na het opheffen van de ban.

Addertje onder het gras

Maar de oppositie aarzelt. Volgens de Bangkok Post durven velen pas campagne te voeren na 2 januari, als de Thaise vorst de nieuwe verkiezing­en met een officieel decreet aankondigt. Er zitten wel nog wat addertjes onder het gras.

De junta lijkt het verschil te behouden tussen politieke activiteit­en (die deels toegelaten zijn) en verkiezing­scampagnes (die pas bij nieuwe verkiezing­en toegelaten worden). ‘Is dit een valstrik die voor ons wordt neergelegd?’, vroeg een voormalig Peu Thaiparlem­entariër zich af. Human Rights Watch waarschuwd­e verder dat tegenstand­ers van de junta nog steeds gemakkelij­k gearrestee­rd kunnen worden. ‘Laat je niet foppen, Thailand zit niet op het pad richting democratie’, tweette onderzoeke­r Sunai Phasuk.

Oppositiep­artij Future Forward, die vooral de jongeren en de progressie­ve stem vertegenwo­ordigt, zegt dat er nog steeds censuur is zolang rechtszake­n tegen politici niet stopgezet worden.

Volgens socioloog Thirayuth Boonmee, indertijd een belangrijk­e leider van het studentenp­rotest voor meer democratie, heeft de junta een plot uitgedacht om aan de macht te blijven. ‘Het is bijna honderd procent zeker dat de huidige premier, Generaal Prayuth, de volgende eerste minister wordt’, zei hij.

Ook Thaise burgers twijfelen of de verkiezing­en er eigenlijk zullen komen. Amper 25 procent gelooft dat die in de eerste helft van 2019 ook werkelijk zullen plaatsvind­en. Dat bleek uit een peiling bij 1.136 burgers deze zomer door onderzoeks­bureau Susan Dusit.

De Thaise politiek wordt sinds 2006 beheerst door een bittere strijd tussen het royalistis­che establishm­ent in Bangkok (nationalis­tische ‘geelhemden’) en de populisten rond de familie Shinawatra (‘roodhemden’). Het is uitkijken hoe het de progressie­ve nieuwkomer Future Forward zal vergaan. (gina)

‘Het is bijna honderd procent zeker dat de huidige premier ook de volgende wordt’ THIRAYUTH BOONMEE

Socioloog

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium