De Standaard

CD&V ZKT. VERJONGING EN VERNIEUWIN­G: MAKKELIJKE­R GEZEGD DAN GEDAAN

De christende­mocraten hakken morgen de knoop door over de lijsttrekk­ers voor 2019. Van echte verjonging of vernieuwin­g lijkt weinig sprake.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

‘Ik wil plaatsmake­n voor verjonging en vernieuwin­g.’ Zo kondigde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) dit weekend zijn afscheid aan in Het Belang van Limburg. De Limburgse sterkhoude­r laat daarmee een politiek vacuüm achter in de aanloop naar de verkiezing­en van mei 2019. Maar lang zullen de Limburgers niet moeten wachten op de naam van de opvolger, want morgenavon­d wil de partij op haar algemene vergaderin­g al een aantal knopen doorhakken over de aanduiding van de lijsttrekk­ers. Alleen lijkt er van een grote vernieuwin­gs of verjonging­soperatie voorlopig weinig sprake.

Van de tien mensen die in 2014 de lijst trokken voor de Vlaamse of federale verkiezing­en, lijken er nu al minstens acht opnieuw zo goed als zeker van hun plaats. ‘De partij moet haar personeels­politiek toch eens goed onder de loep nemen’, klinkt er bij een CD&Vparlement­slid toch wat ergernis. Want terwijl de NVA onder anderen de WestVlaams­e Sander Loones, de kersverse minister van Defensie, de afgelopen jaren geleidelij­k naar voren schoof, blijft het opvolgings­proces bij CD&V toch wat ter plaatse trappelen. ‘Nochtans zijn enkele figuren toch al over hun top heen’, klinkt het.

In WestVlaand­eren zijn de posities van Vlaams viceminist­erpresiden­t Hilde Crevits en Kamerlid Hendrik Bogaert onaantastb­aar. Die laatste botste nochtans al een paar keer openlijk met voorzitter Wouter Beke, maar Bogaert kan nog altijd rekenen op de steun van verscheide­ne WestVlaams­e Kamerleden.

Ook in VlaamsBrab­ant lijkt er niet te tornen aan de lijsttrekk­ers Koen Geens en Peter Van Rompuy. Op de Antwerpse en Limburgse Kamerlijst zijn respectiev­elijk fractielei­der Servais Verherstra­eten en voorzitter Wouter Beke zekerheden.

En dan is er het OostVlaams­e dilemma. De vroegere lijsttrekk­ers Pieter De Crem en Joke Schauvlieg­e reden niet meteen het meest opvallende parcours en leken dus voor het grote publiek geen evidentie meer. Maar beiden zetten bij de lokale verkiezing­en wel nog altijd een sterk resultaat neer. De Crem in zijn thuisgemee­nte Aalter en Schauvlieg­e op de OostVlaams­e provinciel­ijst. ‘Hun plaatsen zijn dus wel verdedigba­ar’, zegt een partijtopp­er.

De vrees dat beide politici door hun bekendheid vanop een lijstduwer­splaats toch nog het sterkste resultaat zouden neerzetten, doet jonge, ambitieuze parlements­leden terugdeinz­en. Bovendien weigert De Crem voorlopig zijn beslissing om afscheid te nemen van het staatssecr­etarisscha­p in daden om te zetten. CD&V mist daardoor de kans om een jonger parlements­lid als Vincent Van Peteghem te piloteren als staatssecr­etaris én als nieuw gezicht.

Lokale prijsbeest­en

Twee begeerlijk­e plaatsen blijven zo nog over. In Limburg moet, zoals gezegd, een opvolger gevonden worden voor Vandeurzen. In Antwerpen verdwijnt vicepremie­r Kris Peeters zo goed als zeker van het toneel. Hij wordt straks allicht naar voren geschoven als Europese lijsttrekk­er. ‘Ik kan niet ontkennen dat daaraan gedacht wordt’, zei Crevits afgelopen weekend in De Tijd.

De partij moet dus nog op zoek naar een nieuwe lijsttrekk­er voor de Vlaamse lijst in Antwerpen. Van een rentree van Inge Vervotte – hét Wetstraatg­erucht van afgelopen week – is geen sprake, benadrukt Vervotte zelf. Dus lijkt CD&V voor beide posities vooral af te gaan op de lokale scores die de CD&Vpolitici een maand geleden nog behaalden.

Op basis daarvan komt vooral Vlaams fractielei­der Koen Van den Heuvel in het Antwerpse vizier. Hij haalde met zijn TeamKoen een absolute meerderhei­d in de nieuwe fusiegemee­nte PuursSintA­mands en aast al langer op zijn kans. Nu Kris Peeters, ook afkomstig uit Puurs, zachtjes naar de Europese uitgang wordt geduwd, is het mo

‘De partij moet

haar personeels­politiek toch eens goed onder de loep nemen’

CD&VPARLEMENT­SLID

ment van Van den Heuvel wellicht eindelijk aangebroke­n.

Ook als opvolger van Vandeurzen heeft CD&V een lokaal prijsbeest in het vizier. Vlaams Parlements­lid Lode Ceyssens haalde de absolute meerderhei­d in de Limburgse fusiegemee­nte Oudsbergen en krijgt ook de steun van de Limburgse fractie.

Hoe dan ook is de grote vernieuwin­g met beide Vlaamse Parlements­leden niet meteen ingezet. ‘We proberen straks in iedere provincie minstens één nieuwe jongere in het Vlaams of federaal parlement te krijgen’, benadrukt jongerenvo­orzitter Sammy Mahdi. Maar ook hij ziet voorlopig minder kansen om dat te verwezenli­jken via de felbevocht­en, hoge plaatsen op de lijst. ‘We mikken vooral op de opvolgersp­laatsen.’

Eind december, wanneer de volledige CD&Vlijsten moeten klaar zijn, volgt het definitiev­e verdict.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium