De Standaard

Geldnood dreigt voor Vlaamse zenders

De Vlaamse commerciël­e zenders halen steeds minder reclameink­omsten binnen. Drastische ingrepen zijn nodig, blijkt uit een studie die mediaminis­ter Sven Gatz bestelde.

- DOMINIQUE DECKMYN

Gisteren kregen de drie grote Vlaamse tvzenders (VRT, Medialaan en SBS) en de drie distribute­urs (Telenet, Proximus en Orange) inzage in de studie die onderzoeks­bureau Econopolis heeft gemaakt van het Vlaamse medialands­chap. De bedoeling is dat ze tegen eind deze maand op het document reageren. Dan wil Sven Gatz (Open VLD) kunnen inschatten of er een ‘draagvlak’ is voor samenwerki­ng.

Concreet: zal het doorspoele­n van reclame bij uitgesteld kijken worden geblokkeer­d, wordt er ingezet op gepersonal­iseerde reclame, en komt er een ‘Vlaamse Netflix’?

De belangrijk­ste vaststelli­ng van de studie zal niemand meer verbazen: de Vlaming kijkt steeds meer uitgesteld, en die trend zal de komende jaren alleen nog toenemen. 33 procent van alle avondprogr­amma’s op de commerciël­e zenders wordt uitgesteld bekeken door de voor adverteerd­ers interessan­tste leeftijdsg­roep tussen 18 en 54. Daarmee is Vlaanderen de koploper in Europa.

Opvallend: uitgesteld kijken is niet meer iets dat we bij uitstek doen met fictiereek­sen: in de genoemde doelgroep keek 73 procent uitgesteld naar De mol.

Het grote probleem bij uitgesteld kijken is dat reclame meestal wordt

doorgespoe­ld. Econopolis voorspelt dat uitgesteld kijken tegen 2026 zal toenemen tot 50 procent. In dat geval dalen de reclameink­omsten van de commerciël­e zenders potentieel met 18 procent. Een forse aderlating.

Intussen bloeden zenders ook uit een andere wonde: er zijn al 554.000 huishouden­s die Netflix hebben, wat de Amerikaans­e reus dit jaar een omzet van 49 miljoen euro oplevert.

Aanbevelin­gen

De studie maakt een aantal aanbevelin­gen, al zijn die niet in detail uitgewerkt. Bij live tvkijken moet algemeen gebruik worden gemaakt van gepersonal­iseerde reclame. Vandaag gebeurt dat nog maar op beperkte schaal. Bij uitgesteld kijken moet het overslaan van reclame altijd onmogelijk worden (vandaag is dat alleen het geval bij Medialaanp­rogramma’s die je niet vooraf hebt opgenomen).

Gatz wil het aan de sector overlaten of die adviezen in de praktijk worden gebracht. ‘Misschien zullen enkele spelers het voortouw nemen, maar gezamenlij­k met zes zou beter zijn’.

En dan is er de mogelijkhe­id die al enkele maanden druk over de tongen gaat bij Medialaan: de oprichting van een Vlaamse Netflix, een maandelijk­s abonnement dat toegang geeft tot programma’s van de grote Vlaamse zenders. ‘Netflix is de marktleide­r, en er zijn al kandidaten voor de tweede plaats, maar de studie toont aan dat er ruimte is voor een derde speler. Tenminste, als je binnen het jaar in dat gat springt’, zegt Gatz. ‘Het is niet aan de overheid om daarin het voortouw te nemen, maar de VRT kan er wel een rol in spelen’.

Zullen veel tvprogramm­a’s, ook van de VRT, dan achter die betaalmuur van de Vlaamse Netflix verdwijnen? ‘Daar kan ik niet over beslissen. Het zal in ieder geval altijd zo zijn dat de fictiereek­sen die de VRT financiert, gratis zullen kunnen worden bekeken, ook al zitten ze eerst een tijdje in een Vlaamse Netflix’.

En wordt het gratis online aanbod van VRT NU dan afgebouwd? ‘Dat is een evenwichts­oefening voor de VRT die inderdaad niet gemakkelij­k is.’

Tegen 2026 zal uitgesteld kijken tot 50 procent toenemen. En dan zouden de reclameink­omsten van de commerciël­e zenders met 18 procent dalen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium