De Standaard

De sprookjes van sir David, prachtig in beeld gebracht

David Attenborou­gh verraadt de levende wereld waarvan hij houdt. GEORGE MONBIOT ziet de presentato­r laksheid, verwarring en onwetendhe­id stichten.

- Zoöloog; columnist en journalist bij onder meer The Guardian. BBC moet de harde waarheid over de milieucris­is durven te tonen. Dat is eerlijker en effectieve­r. © BBC © The Guardian

Willens en wetens een vals beeld van de wereld scheppen, dat is erg. Het is nog erger als de BBC het doet en zeker met ‘de meest vertrouwde man van GrootBritt­annië’ als presentato­r. En toch houdt David Attenborou­gh, zoals uit een recent interview in The Observer blijkt, vast aan zijn standpunt dat een waarachtig­e voorstelli­ng van de milieuprob­lematiek ‘de mensen doet afhaken’.

Dynasties, Attenborou­ghs nieuwe reeks, zal gewag maken van de druk op de dieren in het wild, maar hij maakt duidelijk dat hij de problemen zal relativere­n. Dat niet doen, zegt hij, zou getuigen van ‘bekeringsi­jver’ en ‘alarmisme’. Zijn serie wordt ‘een aangename afwisselin­g van het politieke landschap dat meestal ons denken domineert’. In het licht van de verbijster­ende snelheid waarmee de dierenpopu­laties die hij toont verdwijnen, samen met de meeste andere levende systemen van de planeet – en terwijl de televisiem­edia die realiteit schandelij­k verzwijgen – vind ik dergelijk escapisme ongepast en onverantwo­ord.

Ons de harde waarheid vertellen over wat er met de wereld gebeurt, hoe onaangenaa­m dat ook kan zijn, getuigt niet van bekeringsi­jver of alarmisme. Ik denk evenmin dat als je de wonderen van de natuur toont, dat automatisc­h tot milieuacti­e leidt, zoals de producer van Dynasties beweert. Het zou zelfs een averechtse uitwerking kunnen hebben.

Sporen van verwoestin­g

Sinds vele jaren tonen natuurfilm­s ons een ongerepte, levende wereld. Ze scheppen een indruk van veiligheid en overvloed, zelfs in ecologisch­e rampgebied­en. De camera stelt ons gerust dat er nog uitgestrek­te wilderniss­en bestaan waar de fauna het goed stelt. Dat leidt tot laksheid, niet tot actie.

Je kunt die dingen niet passief doen. Natuurfilm­ers die ik ken, vertellen me dat het elk jaar moeilijker wordt om beelden te maken van wat een ongerept ecosysteem lijkt. Ze moeten hun camera’s almaar zorgvuldig­er opstellen om de sporen van verwoestin­g niet te zien, ze moeten verder reizen om de paradijzen te vinden die ze tonen. Ze weten – en hebben het er vaak erg moeilijk mee – dat ze een leugenacht­ig verhaal vertellen, een sprookjesw­ereld portretter­en die ons overtuigt dat alles goed gaat, midden in een existentië­le crisis. Terwijl veel mensen nu vrij goed over de natuur geïnformee­rd zijn, in grote mate dankzij David Attenborou­gh, blijven we verbazend onwetend over haar lot.

Wat Attenborou­ghs opmerkinge­n bijzonder vreemd maakt, is dat de laatste aflevering van zijn serie Blue planet II nog maar een jaar geleden een enorme inspanning uitlokte om de plasticver­vuiling te bestrijden. Hoewel het programma een knoeiboel maakte van het vraagstuk, bewees de respons dat het publiek belust is op informatie over de milieucris­is en er dringend iets aan wil doen.

‘Toch geen milieureek­s?’

Sinds 1985, toen ik op de dienst werkte die de meeste van zijn programma’s maakte, zeur ik bij de BBC om de milieureal­iteit te tonen zoals ze is, vaak tevergeefs. In 1995 werkte ik maandenlan­g met een producer aan een nieuw idee voor een milieureek­s. De producer kwam geschokt terug van zijn vergaderin­g met de directeur van de zender. ‘Hij keek naar de titel en vroeg: “Gaat het over het milieu?” Ja, zei ik. En hij: “Ik werk al twee jaar om het milieu van deze klotezende­r te krijgen. Waarom kom jij verdomme weer met dat milieu?”’

Later ontdekte ik dat dit een typisch antwoord was. De leiding was niet onverschil­lig. Ze was actief vijandig. Als u mij vraagt wie meer heeft gedaan om de milieuacti­e in GrootBritt­annië te dwarsbomen, de BBC of ExxonMobil, antwoord ik: de BBC. GEORGE MONBIOT Wie? Wat?

We wisten allemaal dat slechts één persoon machtig genoeg was om deze dam te breken. Tientallen jaren lang kon David Attenborou­gh, een gewezen zenderdire­cteur van de BBC en algemeen beschouwd als de belichamin­g van die instelling, elk programma maken dat hij wou. Waarom zwijgt hij, vroegen wij ons af.

Als u mij vraagt wie meer heeft gedaan om de milieuacti­e te dwarsbomen, de BBC of ExxonMobil, antwoord ik: de BBC

Schuld van de Chinezen

In 2000 maakte hij eindelijk een milieureek­s: State of the planet. Het was een interessan­te en mooie reeks, maar ze gaf geen antwoorden. Slechts in de allerlaats­te seconden van de laatste aflevering kregen we een hint dat er structurel­e krachten aan het werk konden zijn: ‘Het kan pas echt lukken als onze samenlevin­gen, onze economie en onze politiek veranderen.’ Maar welke veranderin­g? Welke economie? Welke politiek? Hij gaf ons geen aanwijzing­en.

Tot overmaat van ramp zat State of the planet geklemd tussen andere programma’s over de wonderen van de natuur, die deden uitschijne­n dat de planeet blaakt van de gezondheid. Attenborou­gh leek wel twee verschille­nde werelden te beschrijve­n. Zes jaar later maakte hij een andere milieureek­s, The truth about climate change, die een complete ramp was.

Ze vertelde ons niets over de drijvende krachten achter het klimaat Attenborou­gh staat dicht bij de natuur, maar houdt problemen buiten beeld (foto: ‘Planet earth’). verval. De enige vermelding van de oliemaatsc­happijen was als deel van de oplossing: ‘De mensen die fossiele brandstoff­en als olie en gas uit de grond halen, hebben nu een manier gevonden om kooldioxid­e weer te begraven.’ Afgezien van het algemene ‘wij’ werd slechts één onderschei­den kracht verantwoor­delijk gesteld: de ‘1,3 miljard Chinezen’. Er werd niet gezegd dat een groot gedeelte van de Chinese uitstoot wordt veroorzaak­t door de fabricage van goederen die het Westen koopt. Die serie lokte een nieuwe vorm van klimaatont­kenning uit: overal vertelden mensen me dat inspanning­en voor het milieu in GrootBritt­annië geen zin hadden, want dat de Chinezen de planeet kapotmaakt­en.

Als er al een rode draad door Attenborou­ghs ecologisme loopt, is het de afwentelin­g van de schuld van machtige krachten op ofwel de maatschapp­ij in haar geheel, ofwel de armen en de zwakken. Soms klinkt het behoorlijk duister. In 2013 zei hij in The Telegraph: ‘Wat betekenen al die hongersnod­en in Ethiopië? Waar gaat het over? Het gaat over te veel mensen op te weinig land … En dan zeggen wij, de VN moeten zakken bloem sturen. Dat is waanzin.’ Er was in 28 jaar geen hongersnoo­d in Ethiopië geweest en die laatste was geen gevolg van een absoluut voedseltek­ort, maar wel van een burgeroorl­og en het beleid van de regering. Maar hoe wreed en onwetend zijn commentaar ook was, het leverde hem weinig of geen kritiek op. Omgekeerd blijf je geen nationale schat als je machtige gevestigde belangen ergert.

De natuurprog­ramma’s van Attenborou­gh hebben mij altijd gefascinee­rd maar ook verbaasd met hun consistent­e falen om de levende wereld waarvan hij houdt op een coherente, eerlijke en effectieve manier te verdedigen. Door ons de wonderen van de natuur te tonen, heeft hij ons een grote dienst bewezen. Maar door ons de kennis te onthouden die wij nodig hebben om ze te verdedigen, bewijst hij ons een heel slechte dienst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium