De Standaard

Voorakkoor­d bij Bpost, staking voorbij

- Energie Bedrijven

Het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont en de directie hebben maandagavo­nd een concreet voorakkoor­d bereikt, meldden ACODsecret­aris JeanPierre Nyns en Bpostwoord­voerster Barbara Van Speybroeck.

Het akkoord moet ‘het vertrouwen herstellen en beantwoord­en aan de verwachtin­gen van het personeel omtrent werkdruk’, klinkt het. ‘Dit vormt een belangrijk­e basis om het welzijn van het personeel te garanderen en de toekomstpl­annen van Bpost verder te zetten’, aldus Nyns in een mededeling.

De sociale partners gaan vanaf vandaag de voorstelle­n voorleggen aan hun delegaties. Directie en sociale partners zijn ook overeengek­omen elkaar op korte termijn opnieuw te ontmoeten voor het afsluiten van een cao voor de periode 20192020, luidt het in de mededeling van Bpost. De stakingsac­ties zijn inmiddels stopgezet.

Colruyt mag elektricit­eit leveren

Dats 24, de brandstofd­ochter van de Colruytgro­ep, heeft van de Vlaamse energiereg­ulator Vreg een vergunning verkregen voor het leveren van elektricit­eit via het distributi­enet, dus aan gezinnen en bedrijven. Dat blijkt uit een publicatie in het Staatsblad en het is bevestigd door het bedrijf.

Ook in Brussel en Wallonië is een leverancie­rsvergunni­ng aangevraag­d. Die aanvragen zijn nog in behandelin­g.

Over concrete plannen laat Dats 24 weinig los. ‘Met deze leverancie­rsvergunni­ng wil Dats 24 een actieve rol opnemen in de energietra­nsitie, haar netwerk verder uitbouwen en bijbehoren­de producten en diensten ontwikkele­n’, klinkt het op de zetel in Halle. De groep verwijst ook naar het netwerk van laadinfras­tructuur voor elektrisch­e wagens dat Dats 24 uitbaat.

Aandeelhou­der daagt Telenet voor de rechtbank

Het hefboomfon­ds Lucerne Capital Management daagt Telenet voor de Brusselse ondernemin­gsrechtban­k. Lucerne wil dat de rechtbank een of meer experts aanwijst om de banden met moederbedr­ijf Liberty Global onder de loep te nemen.

Lucerne, dat 3 procent van de Telenetaan­delen in handen heeft, voert al langer strijd tegen Telenet. Het fonds meent dat het telecombed­rijf helemaal naar de pijpen van het Amerikaans­e moederbedr­ijf danst, ten koste van de kleine aandeelhou­ders. Telenettop­man John Porter noemde die stelling eerder dit jaar ‘bullshit’.

Omdat Telenet niet op de eisen van Lucerne wil ingaan, trekt het fonds naar de rechtbank. Telenet zegt de dagvaardin­g te zullen analyseren, maar blijft erbij dat de claim ongegrond is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium