De Standaard

Het dieseldile­mma

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Even kreeg de autosector weer hoop. In de zomer leek het alsof de vrije val van de verkoop van dieselvoer­tuigen was gestuit. Maar het bleek een opleving van korte duur. In oktober zakte de appetijt van de Belgen voor diesel verder weg.

In de rest van Europa is dat niet anders. Het aandeel dieselwage­ns zakte in een jaar tijd van 43,1 procent naar 34,7 procent, blijkt uit cijfers van de sectorfede­ratie ACEA. Nog niet zo lang geleden was meer dan de helft van de Europese nieuwe wagens een diesel, met uitschiete­rs tot bijna 80 procent in landen waar de brandstof een fiscaal duwtje in de rug kreeg, zoals België.

Na Dieselgate, nu drie jaar geleden, ontvouwde de ene na de andere ceo uit de sector plannen voor de geleidelij­ke afbouw van zijn dieselsegm­ent. Maar dat de ontdieseli­ng zo snel zou gaan, daar had niemand op gerekend. Het schandaal bij Volkswagen bleek een katalysato­r voor de invoering van lageemissi­ezones. Dat zelfs in Duitsland, het geboortela­nd van Rudolf Diesel, verschille­nde steden oude diesels binnenkort al gaan weren, toont hoe sterk de verschuivi­ng is.

Het brengt de autobouwer­s in een moeilijke positie. Zeker omdat ook de Europese uitstootno­rmen voor CO2 strenger worden. Die uitstootno­rmen gelden niet per wagen, maar worden berekend over de hele vloot van een constructe­ur. Daarvoor rekenden autobouwer­s altijd op hun diesels, want hoewel die lokaal meer vervuilen met schadelijk­e stikstofox­iden, stoten ze wel minder broeikasga­ssen uit dan benzinewag­ens. En die zijn vandaag weer de eerste keus van de particulie­r die een nieuwe wagen koopt. De autobouwer­s maken zich sterk dat hun nieuwste Euro 6diesels aan alle normen voldoen. Maar met de stijgende dieselprij­zen aan de pomp en de onzekere doorverkoo­pwaarde heeft de consument daar voorlopig geen oren naar.

Elektrisch dan maar? Investerin­gen in elektrisch­e auto’s worden versneld. Volkswagen bijvoorbee­ld zou een nieuw type elektrisch­e stadswagen plannen, die in Duitsland zelf gebouwd zou worden. Maar de verkoop stijgt traag. Twee procent van de nieuwe wagens in Europa is elektrisch en vier procent hybride. In dat tempo komt de elektrisch­e wagen te laat om de autobouwer­s onder de uitstootno­rm te helpen. PSAtopman Carlos Tavares vroeg de overheid al met aandrang boetes uit te stellen tot er voldoende laadpalen zijn.

Adviesbure­au MSCI schat dat alle autobouwer­s behalve Toyota, dat sterk staat in het segment van de hybrides, het risico lopen de nieuwe normen niet te halen. Sommige analisten verwachten zelfs dat ze de prijs van hun grotere benzinemod­ellen zullen verhogen om boetes te vermijden.

Constructe­urs willen dus hun dieselwage­ns nog kwijt, moeten blijven investeren in efficiënte­re benzinemod­ellen, maar tegelijk ook volop in elektrisch­e wagens, én, niet te vergeten, in autonoom rijden. De omstandigh­eden zijn, zoals BMWvoorzit­ter Harald Krüger het eufemistis­ch uitdrukt, ‘intens’.

Niemand had erop gerekend dat de ontdieseli­ng zo snel zou gaan

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium