De Standaard

Hoogmoed of hoax?

- INGE SCHELSTRAE­TE © rr

Een rockgroep die uit het niets furore maakt online? Gebeurt wel vaker. Maar Threatin bestaat blijkbaar alleen in iemands verbeeldin­g.

Threatin is volgens de promo ‘een van de veelbelove­ndste rockarties­ten van de laatste tien jaar’. Hij toerde deze maand door Europa met zijn ambitieus genaamde ‘Breaking the world tour’. Maar de wereld wordt voorlopig niet gebroken: er kwam helemaal niemand opdagen. Threatin is misschien wel een band, maar hij is in rook opgegaan en alles om hem heen is fake. Heeft Jered Threatin in een vlaag van hoogmoed al zijn geld in een flop van een tournee gestoken, of is dit een hoax?

Threatin zou zeven optredens geven in het Verenigd Koninkrijk, plus drie in Frankrijk, Italië en Duitsland. In kleine clubs die al jaren meedraaien in het circuit voor veelbelove­nde nieuwe bands. Threatin had een Facebookpa­gina met 38.00 likes, een Instagrama­ccount met 16.300 volgers, en een eigen Youtubekan­aal.

Voor de optredens in GrootBritt­annië zeiden op Facebook elke keer twee à driehonder­d mensen dat ze zouden komen. Het eerste concert vond plaats in The Underworld in Londen. ‘Wat is er gebeurd met de 291 tickets die volgens je promotor verkocht waren? Er was DRIE MAN’, postte de club op de Facebookpa­gina van Threatin. In Newcastle of Bristol was het niet beter. De site Metal Sucks ging op onderzoek uit.

Threatins fans blijken vooral in Brazilië te zitten – gekochte fans dus. Zijn boekingska­ntoor Stageright vertegenwo­ordigt artiesten die niet blijken te bestaan, zoals Sunrise Station of Brian Guy. Nou ja, Guy bestaat: er zijn fotografen, boekhouder­s en paardenfok­kers die zo heten. Andere bands op het roster van Stageright, zoals Jellyfish, zijn al sinds 1994 gesplit.

Mysterie na mysterie

Zou het kunnen dat Stageright … Jered Threatin is? En dat zijn platenfirm­a Superlativ­e, met een logo dat verdacht goed op dat van Capitol Records lijkt, ook Jered Threatin is? Volgens de site bestaat Superlativ­e vijftig jaar. Wat raar dat de platenfirm­a krék dezelfde artiesten vertegenwo­ordigt als Stageright.

Ondertusse­n is Threatins Facebookpa­gina verdwenen en zijn web site leeggemaak­t. Op zijn Youtubekan­aal zijn alle filmpjes met interviews verdwenen. In alle clips speelt Jered Threatin alle instrument­en zelf. Joe Prunera en Dane Davis, de gitarist en drummer die Threatin had ingehuurd voor de tournee, zijn opgestapt.

Als Threatin een dromer is die dacht dat het wel los zou lopen, heeft deze tournee hem meer gekost dan een reclamecam­pagne zou hebben gekost. Daarom denken sommigen dat dit een hoax is om aan te tonen hoe vlug je een profiel kunt opbouwen online – maar wie geeft er zoveel geld uit om dat te illustrere­n?

Voor de clubs waar Threatin optrad, en de bands die in zijn voorprogra­mma speelden: geen omzet aan

‘Wat is er gebeurd met de 291 tickets die volgens je promotor verkocht waren? Er was DRIE MAN’

de bar, geen verkochte Tshirts. Het optreden in Belfast zondag werd ’s middags geannuleer­d. De Empire Music Hall liet weten dat het personeel, de geluidstec­hnicus en de bands in het voorprogra­mma er nu toch waren en zouden spelen. Threatin had de huur van de zaal betaald, dus de club scheurde er niet helemaal haar broek aan. ‘Beide fans die bij ons een kaartje hebben gekocht, kunnen hun geld terugkrijg­en.’

 ??  ?? Jered Threatin lijkt van de aardbol verdwenen.
Jered Threatin lijkt van de aardbol verdwenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium