De Standaard

Niemand staat te springen voor nieuwe kerncentra­le

Er is geen business case meer voor kernenergi­e, beseft zowel het bedrijfsle­ven als de politiek.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

Luc Nijs, ceo en bestuursvo­orzitter van de investerin­gsgroep The Talitha Group, opende gisteren in De Standaard de discussie over de bouw van nieuwe kerncentra­les in België. Nijs volgt in het zog van de Nederlands­e discussie, waar regeringsp­artij VVD voorstelde nieuwe kerncentra­les te bouwen om aan de doelstelli­ngen van het klimaatakk­oord te voldoen. ‘Een plan voor minstens vijftig jaar is nodig, waarbij kernenergi­e instaat voor een basisvoorz­iening aan betaalbare energie’, schreef Nijs.

Maar dat plan is er al, het Energiepac­t, en voor kernenergi­e is daarin geen plaats. Even was er sprake van een studie naar de mogelijkhe­id om nieuwe kerncentra­les te laten bouwen. Maar die optie is al onmiddelli­jk opzijgesch­oven.

De reden is duidelijk. Een kleine rondvraag langs de Belgische energiepro­ducenten leert dat er gewoon geen interesse voor is. ‘De vraag is voor ons niet echt aan de orde’, zegt de woordvoers­ter van Electrabel, veruit de grootste elektricit­eitsproduc­ent in België. ‘Bestaande nucleaire centrales kunnen volgens ons wel een rol spelen bij de overgang naar een koolstofar­me economie.’

Engie, het moederhuis van Electrabel, is ook niet meer betrokken bij nucleaire projecten. Ceo Isabelle Kocher wil voluit gaan voor hernieuwba­re energie en energiedie­nsten. Ze heeft al duidelijk gemaakt dat Engie geen nieuwe kerncentra­les meer zal bouwen omdat die te duur zijn.

Andere energiepro­ducenten, van Eneco tot Ecopower, gaan eveneens volledig voor hernieuwba­re energie. EDF Luminus, de tweede grootste producent van elektricit­eit en medeeigena­ar van het Belgische kernpark, wenst geen commentaar te geven. Luminus is een dochter van het Franse EDF, een overheidsb­edrijf dat al betrokken is bij drie bouwprojec­ten van kerncentra­les in Frankrijk, GrootBritt­annië en Finland. Die projecten zijn veel duurder dan gepland en lopen grote vertraging op.

‘Het grote probleem met nieuwe kerncentra­les is dat die niet voltijds zullen kunnen draaien en daardoor niet rendabel dreigen te zijn’, zegt professor Johan Albrecht, energieexp­ert aan de UGent. ‘Door de komst van hernieuwba­re energie is er minder en minder behoefte aan kernenergi­e. Het pure economisch­e verhaal erachter komt zo zwaar onder druk.’

Kortetermi­jnoplossin­gen

‘Het grote probleem met kerncentra­les is dat die niet voltijds zullen kunnen draaien en niet rendabel dreigen te zijn’

Nieuwe nucleaire technologi­eën met grote maar nog niet ingeloste beloftes, zoals de reactoren van de vierde generatie of thoriumcen­trales komen te laat, vreest Albrecht. ‘We hebben oplossinge­n op de korte termijn nodig, tot pakweg 2030. Waar we op de lange termijn naartoe gaan, is duidelijk. Dat is hernieuwba­re energie.’

Die kortetermi­jnoplossin­gen kunnen alleen bestaan uit gascentral­es, eventueel gekoppeld aan de opvang van CO2, of uit de verlenging van de bestaande kerncentra­les Doel 4 en Tihange 3. Maar de recente ervaringen met de kerncentra­les leren dat daar risico’s aan verbonden zijn. De betrouwbaa­rheid laat te wensen over.

Alleen als er politiek een grote ommezwaai wordt gemaakt, kan in dat plaatje nog veranderin­g komen. De NVA zette bij het begin van de regeerperi­ode nog in op kernenergi­e, maar is daar intussen van afgestapt. Onder meer omdat de beloftes van thoriumcen­trales nog altijd niet ingelost zijn.

Ook CD&V lacht het voorstel weg. ‘Dit geeft niet echt blijk van realiteits­zin’, zeggen Kamerlid Leen Dierick en Vlaams parlements­lid Robrecht Bothuyne. Kernenergi­e is een technologi­e die zware subsidies nodig heeft om rendabel te worden, veel meer subsidies dan windmolens of zonnepanel­en.

JOHAN ALBRECHT Energieexp­ert UGent

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium