De Standaard

GEEF DAKLOZEN EEN WONING

-

Hongarije verbiedt daklooshei­d

(DS 16 oktober), Europa accepteert daklooshei­d. Dat zijn, samengevat, de twee – bizarre – posities die de afgelopen dagen vielen te noteren. Welke van de twee is de meest humane en leidt tot een oplossing voor de mensen om wie het eigenlijk gaat?

Mensen opsluiten in gevangenis­sen of ze gedwongen onderbreng­en in noodopvang, zoals Hongarije wil doen, is geen duurzame oplossing. Het is bovendien vreemd om mensen te criminalis­eren vanwege een situatie waar ze niet voor gekozen hebben.

Het Europese standpunt dat mensen het ‘recht hebben dakloos te zijn’, is al even vreemd. Zonder een politiek die instaat voor voldoende toegankeli­jke woongelege­nheid en begeleidin­g voor de zwaksten in onze samenlevin­g, is dat evengoed een inhumane benadering.

Bij Straatverp­legers gaan wij ervan uit dat niemand ervoor kiest om op straat te leven. Een leven op straat is buitengewo­on gewelddadi­g en onmenselij­k. Dag in dag uit de grillen van het weer trotseren, leven in sociale uitsluitin­g, niet beschikken over de middelen om gezond te eten en drinken, gebrekkige toegang tot gezondheid­szorg, geen basishygië­ne. Geen mens kiest daarvoor.

De enige echte oplossing voor mensen in daklooshei­d bestaat erin hun opnieuw een stabiele woning te bezorgen met, indien nodig, de noodzakeli­jke begeleidin­g. Dat die aanpak werkt, stellen wij en alle andere Housing Firstproje­cten elke dag vast. Met een kleine equipe van verpleegst­ers en sociaal assistente­n slaagden we erin de laatste tien jaar meer dan honderd van de meest ‘hardnekkig­e’ daklozen weer te huisvesten, ook al gaat dat met vallen en opstaan. Het sterkt ons in de overtuigin­g dat het einde van daklooshei­d inderdaad haalbaar is, zolang we dat allemaal samen willen.

We willen een einde maken aan daklooshei­d in Brussel. Maar het pad daarnaarto­e is verre van evident. Wat we wel weten, is dat we er niet zullen raken door daklooshei­d simpelweg te verbieden. Evenmin door te accepteren dat er nu eenmaal dakloze mensen zijn en dat het volstaat om noodopvang aan te bieden.

Wat nodig is, zijn voldoende betaalbare woningen, een stevig sociaal vangnet en de bereidheid om de zwaksten in onze samenlevin­g met de nodige aandacht en begeleidin­g bij te staan.

 ??  ?? KOEN VAN DEN BROECK EN PIERRE RYCKMANS Medewerker­s van de vzw Straatverp­legers
KOEN VAN DEN BROECK EN PIERRE RYCKMANS Medewerker­s van de vzw Straatverp­legers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium