De Standaard

Goldman Sachs Morgan Stanley

- JAN REYNS

Het gaat goed met de Amerikaans­e zakenbanke­n. Zeer goed zelfs. Hoe kan het ook anders: de Amerikaans­e economie groeit fors en het vertrouwen bij bedrijven en consumente­n is hoog.

Over het derde kwartaal boekte zowel Goldman Sachs als Morgan Stanley een winst van 2,5 miljard dollar, voor beide een klim van zowat 20%. En dat is niet de enige gelijkenis tussen deze twee zakenbanke­n (zie ook tabel).

Alsof het klimaat nog niet gunstig genoeg was, profiteren de zakenbanke­n van het beleid van Donald Trump. Hij versoepeld­e de regelgevin­g voor banken en ze profiteren dubbel en dik door de verlaagde belastinge­n.

Bovendien is het renteklima­at in de VS helemaal anders dan in Europa, waardoor de rentemarge toeneemt. Dat is minder belangrijk voor een zakenbank dan voor een klassieke bank, maar die grens is in de VS opnieuw aan het vervagen.

Goldman Sachs probeert extra business te genereren bij particulie­ren in de zoektocht naar groei. Alle zakenbanke­n proberen om hun inkomsten minder afhankelij­k te maken van de grillige financiële markten. En zowel Morgan Stanley als Goldman Sachs verleent almaar meer bedrijfsle­ningen. Bij Morgan Stanley waren de interestin­komsten het sterkst groeiende segment. Ook Goldman verstrekte 17% meer kredieten, maar moest tegelijk veel leningen afboeken bij zijn online consumente­n divisie. Ook de schuldenla­st bij Amerikaans­e bedrijven is fors aan het stijgen, maar dat zal allicht pas een probleem worden als de Amerikaans­e economie gaat dippen. Dat is zeker in het oog te houden bij de zakenbanke­n, want zij hebben geen lange ervaring in gewone kredietver­strekking.

Voorlopig doen ook de klassieke activiteit­en van de zakenbanke­n, zoals het begeleiden van kapitaalop­eraties, beursintro­ducties en fusies en overnames het erg goed. Het was zelfs de best presterend­e activiteit bij Goldman Sachs, goed voor 2 miljard dollar inkomsten op een totaal van 8,65 miljard in het derde kwartaal.

De inkomsten en winsten uit de (aandelen)handel waren een stuk minder. Dat heeft uiteraard te maken met de zwakkere koersontwi­kkelingen op Wall Street.

Goldman Sachs, waar Lloyd Blankfein het ceostokje doorgaf aan David Solomon, pochte dat de winst per aandeel over de eerste negen maanden van dit jaar nog nooit zo hoog was. De zakenbank kocht in het voorbije kwartaal voor 1,2 miljard dollar aan eigen aandelen in, hetzelfde indrukwekk­ende bedrag als Morgan Stanley.

Besluit: een zegerappor­t voor beide zakenbanke­n. Maar de koersen van beide aandelen blijven, ondanks een fikse opstoot na de resultaten, flink in het rood. Beleggers vragen zich af of de zakenbanke­n zich niet op een ijle top bevinden. Als het nog moeilijk beter kan, is er niet zoveel nodig om achteruit te boeren. Een echte correctie op Wall Street kan aantonen dat ook deze gorilla’s van het geld een zwakke plek hebben.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium