De Standaard

Het slagveld van de oppositie

- Eerste verkiezing­sronde: 21,3% stemmen Eerste verkiezing­sronde: 20,01% stemmen Eerste verkiezing­sronde: 6,36% stemmen Eerste verkiezing­sronde: 19,58% stemmen

Paris Match. Emmanuel Macron won in 2017 de presidents­verkiezing­en en liet zijn tegenstand­ers verbijster­d achter.

Marine Le Pen Rassemblem­ent National Is nu partijvoor­zitster en zit in het Franse parlement. Le Pen kreeg de Franse en Europese justitie achter zich aan wegens ‘spookbanen’ in het Europees Parlement. De partijsubs­idie van 2 miljoen euro werd stopgezet, wat volgens Le Pen ‘de dood’ voor haar partij betekent.

François Fillon Les Républicai­ns Raakte in opspraak omdat hij zijn vrouw Penelope en zijn kinderen in het verleden aan ‘spookbanen’ zou hebben geholpen. Justitie doet daar nog onderzoek naar. Fillon trok zich terug uit de politiek en ging aan de slag bij investerin­gsmaatscha­ppij Tikehau Capital.

Benoît Hamon Parti Socialiste Hamon boekte een historisch­e nederlaag, verloor bij de parlements­verkiezing­en zijn zetel in de Assemblée en verliet de Socialisti­sche Partij (PS). Hij richtte een nieuwe partij op, Génération.s. Daarbij sloten zich vooral veel leden van de linkervleu­gel van de PS aan.

JeanLuc Mélenchon La France Insoumise Na zijn verrassend hoge score bij de presidents­verkiezing­en werd hij in de Assemblée gekozen, waar hij fractielei­der werd. Mélenchon probeert zich te ontpoppen als dé oppositiel­eider maar weigert samen te werken met andere ‘linkse’ partijen.

 ?? © belga ?? François Fillon.
© belga François Fillon.
 ?? © belga ?? Benoît Hamon.
© belga Benoît Hamon.
 ?? © belga ?? JeanLuc Mélenchon.
© belga JeanLuc Mélenchon.
 ?? © belga ?? Marine Le Pen.
© belga Marine Le Pen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium