De Standaard

Kan verfijnde DNA-techniek doorbraak brengen?

Geven de weinige DNAsporen in het onderzoek naar de Bende van Nijvel binnenkort alsnog hun geheimen prijs? Het gerecht krijgt alvast groen licht om buitenland­se technieken toe te passen.

- PIETER HUYBERECHT­S

BRUSSEL I Het type huid, de haarkleur, het risico op erfelijke ziekten, de exacte leeftijd: het zijn slechts enkele van de interessan­te parameters die verscholen zitten in het DNA van een persoon. In het jargon heet zoiets ‘gecodeerd DNA’.

In tal van buurlanden wordt DNA dat in beslag wordt genomen tijdens een gerechteli­jk onderzoek, al op die verregaand­e manier geanalysee­rd. De resultaten die daarbij in cold cases behaald worden, zijn opmerkelij­k.

Zo’n analyse is, gezien de privacywet­geving, aan strikte voorwaarde­n gebonden. In ons land mag het gerecht voorlopig alleen ‘ongecodeer­d DNA’ analyseren. Het gerecht kan zo potentiële daders identifice­ren en nagaan wat het geslacht is van de dader. Maar niet welke haarkleur of leeftijd die dader bijvoorbee­ld heeft.

Of een lid van de Bende nu 32 dan wel 38 jaar was op het ogenblik van de feiten? Was hij een tikkeltje kalend, dan wel volledig kaal? Speurders hebben er het raden naar.

Laboratori­um in Lyon

Omdat het hier wettelijk niet is toegelaten, is de technologi­e in België nog niet beschikbaa­r. Maar in een laboratori­um in het Franse Lyon kan het wel. En daar had het nieuwe onderzoeks­team in de zaak van de Bende van Nijvel zijn zinnen op gezet.

Volgens onze informatie is daarvoor, na lange discussies over de wettelijke beperkinge­n, uitzonderl­ijk het licht op groen gezet. Al wilde noch het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noch het Nationaal Instituut voor Criminalis­tiek en Criminolog­ie (NICC) of het federaal parket daar vrijdag informatie over kwijt. De zaak blijven de leden van de Bende van Nijvel onbekend.

 ?? © pn ?? Ruim 30 jaar na de laatste feiten
© pn Ruim 30 jaar na de laatste feiten
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium