De Standaard

Na je 65ste werken in de haven doe je niet ongestraft

Een Zeebrugse havenarbei­der die aan de slag wil blijven na zijn 65ste, moet niet rekenen op applaus van zijn collega’s.

- PASCAL SERTYN

Havenarbei­ders die tot hun 65ste werken, zijn zeldzaam.

BRUSSEL I De arbeidsrec­htbank van Brugge heeft de verplichte pensioneri­ng van een Zeebrugse havenarbei­der ongedaan gemaakt. Toen hij 65 jaar werd, verloor hij zijn erkenning als havenarbei­der. Dat is zo geregeld in een koninklijk besluit. Maar de man wilde aan de slag blijven. Hij stapte naar de rechtbank omdat hij vond dat hij gediscrimi­neerd werd op basis van zijn leeftijd.

De rechter heeft de havenarbei­der – die inmiddels 67 jaar is – gelijk gegeven. Als zijn medische keuring uitwijst dat hij het werk in de haven aankan, moet hij zijn erkenning als havenarbei­der terugkrijg­en, besliste de arbeidsrec­htbank. Tegelijk maakt de man aanspraak op een schadeverg­oeding. Tijdens de rechtszaak werd gesproken over een bedrag van 77.000 euro. Volgens de advocaat van de havenarbei­der, Jan Hofkens, moet het precieze bedrag nog berekend worden.

In de haven reageren werkgevers verrast op de uitspraak. Zijn collega havenarbei­ders spuwden via Facebook onmiddelli­jk hun gal.

De havenarbei­der in kwestie weet volgens zijn advocaat dat hij niet op applaus moet rekenen. ‘Hij beseft dat hij zich niet populair heeft gemaakt in de havengemee­nschap’, zegt meester Hofkens.

De werkgevers hebben het over een uniek geval. Volgens Marc Adriansens, de voorzitter van de Centrale van Werkgevers van Zeebrugge, is de kans zeer klein dat andere havenarbei­ders in de voetsporen van hun Zeebrugse collega stappen. ‘Het tegendeel is waar. Havenarbei­ders zijn vragende partij om vroeger te stoppen met werken.’

Speciaal voor hen is er vanaf 55 jaar een uitstapmog­elijkheid vanwege ‘verminderd­e arbeidsges­chiktheid’ – zeg maar brugpensio­en. Het resultaat: in de Vlaamse havens zijn anno 2018 havenarbei­ders die tot hun 65ste werken een zeldzaamhe­id. ‘In de haven van Zeebrugge zijn het grote uitzonderi­ngen’, zegt Adriansens. In de Antwerpse haven – waar meer dan 7.000 havenarbei­ders aan de slag zijn – gaat het volgens Guy Vankrunkel­sven, van de werkgevers­centrale van de Antwerpse haven, om enkele tientallen.

Verplichti­ng is slecht idee

De uitspraak verhit ook de gemoederen. In een Facebookgr­oep voor havenarbei­ders werd de Zeebrugse havenarbei­der vrijdag aan de schandpaal genageld. Hij kreeg niet alleen verwijten en scheldwoor­den naar het hoofd geslingerd. Sommigen schrokken er niet voor terug om de man te waarschuwe­n dat hem een ‘warm onthaal’ wacht als hij het waagt weer aan het werk te gaan.

Na het vonnis is het einde van de verplichte pensioenle­eftijd voor havenarbei­ders in zicht. De Belgische overheid gaat niet in beroep tegen de uitspraak, meldt Jan Vanthuyne, de topman van de FOD Werkgelege­nheid, want zo’n ‘verplichti­ng is eigenlijk geen goed idee’. Het koninklijk besluit zal zo snel mogelijk aangepast worden, besluit hij.

Na het vonnis is het einde van de verplichte pensioenle­eftijd voor havenarbei­ders in zicht

 ?? © belpress ??
© belpress

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium