De Standaard

‘Wij zijn radertjes in een eindeloze doorschuif­politiek’

Net niet de helft van de transmigra­nten die in het ‘afhandelin­gscentrum’ passeren, is binnen 24 uur vrij. ‘Wij zien nu al geregeld dezelfde mensen’.

- JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL I Sinds ruim een week passeert iedere transmigra­nt die op een snelwegpar­king of elders in ons land wordt opgepakt eerst langs het ‘afhandelin­gscentrum voor transmigra­nten’, op de terreinen van het gesloten centrum 127bis in Steenokker­zeel. Daar worden een foto en vingerafdr­ukken genomen, waarna de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) beslist wat er verder met de betrokkene gebeurt.

Officiële cijfers over het aantal mensen dat tijdens de voorbije negen dagen in het centrum passeerde, zijn nog niet beschikbaa­r. Maar volgens het personeel van DVZ dat er werkt, komen dagelijks gemiddeld twintig tot dertig transmigra­nten binnen. Op de dagen dat er een grote politieact­ie heeft plaatsgevo­nden, loopt dat aantal al snel op tot veertig of zelfs vijftig.

Doorgaans wordt net iets minder dan de helft van hen binnen de 24 uur alweer vrijgelate­n, zegt Tony Six van de socialisti­sche vakbond ACOD. ‘Als er twintig mensen binnenkome­n, kunnen acht van hen diezelfde dag nog beschikken.’ Het gaat om de mensen van wie DVZ weet dat ze toch niet gerepatrie­erd kunnen worden en voor wie opsluiting dus weinig zin heeft. Zij worden met een busje naar Brussel gebracht, waar ze voor de deur van DVZ worden afgezet. Het is de bedoeling dat ze daar asiel aanvragen, maar dat doen ze zelden. ‘Het voelt alsof wij daar bijdragen aan de oprichting van een tweede “jungle”’, zegt Mario Thys van de politievak­bond NSPV.

Zachte matras

Transmigra­nten die in het Maximiliaa­npark worden achtergela­ten, duiken daarna al snel weer op snelwegpar­kings op, in een poging om in een vrachtwage­n naar Engeland te raken. Daardoor zag het personeel in het afhandelin­gscentrum al geregeld dezelfde mensen passeren – en dat na amper een week werking. ‘Ze lopen het hele administra­tieve proces dan nog een keer door, waarna wij hen opnieuw moeten laten vertrekken. Het is een vicieuze cirkel. Wij vra gen ons almaar vaker af wat voor een zinloos werk wij hier uitvoeren.’

Volgens een personeels­lid zouden de migranten soms zelfs blij zijn als ze worden opgepakt door de politie. ‘Dan kunnen ze 24 uur op een zachte matras liggen, wetende dat ze toch weer vrijkomen.’

De mensen voor wie er wel kans is op snelle repatriëri­ng, worden naar de gesloten centra van Steenokker­zeel of Brugge gebracht. Die werden, bij gebrek aan plaatsen, speciaal leeggemaak­t. Dat leidde tot de vrijlating van 202 sanspapier­s, van wie er 32 een strafblad hebben. Maar ook van de transmigra­nten die in hun plaats kwamen, mochten velen intussen alweer beschikken. Het politie en DVZpersone­el voelen zich ‘als radertjes in een eindeloze doorschuif­politiek’.

Vrees voor tbc

Na een week draait het afhandelin­gscentrum intussen nog altijd vierkant, zeggen de politievak­bonden. Het ongenoegen is zo groot dat dinsdagavo­nd zowat het voltallige personeel niet kwam opdagen. De bonden dienden bij de arbeidsins­pectie een klacht in, die na een plaatsbezo­ek als ontvankeli­jk werd beoordeeld.

Het centrum is een centraal element in het ‘negenpunte­nplan’ tegen transmigra­tie dat minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon en staatssecr­etaris Theo Francken (beiden NVA) bijna twee weken geleden voorstelde­n. Maar dat plan had volgens premier Charles Michel (MR) ‘lastige neveneffec­ten’ – verwijzend naar de vrijlating van de sanspapier­s. Hij vroeg een nieuw plan, ditmaal wel ‘effectief ’ (zie hiernaast).

De snelheid waarmee het centrum uit de grond moest worden gestampt – in slechts enkele dagen tijd – deed de opstart bovendien danig in de soep draaien. ‘Als hier een risicoanal­yse was uitgevoerd, wat nooit is gebeurd, dan had dit centrum nooit geopend mogen worden’, zegt Sammy Mesotten van VSOA.

De politie klaagt over cellen die niet aan de Europese regelgevin­g voldoen. ‘Er zitten geen raampjes in de deuren, er hangen gevaarlijk­e kabels uit het plafond en de mensen zitten met vier in één kleine kamer, die nooit als cel bedoeld was.’ Ze beklagen zich ook over een gebrek aan brandveili­gheid en het niet aanwezig zijn van een evacuatiep­lan. En ze zijn bang voor besmetting­en. ‘Twee migranten zeiden dat ze tbc hadden, en wij hadden niet eens mondmasker­s in de buurt.’

Begin volgende maand wordt de werking van het centrum voor het eerst geëvalueer­d.

‘Als hier een risicoanal­yse was uitgevoerd, dan had dit centrum nooit geopend mogen worden’ SAMMY MESOTTEN

VSOA

 ?? © Bart Dewaele ?? Opsluiting in het gesloten centrum van Steenokker­zeel heeft weinig zin als de transmigra­nt uit een land komt waarnaar niet gerepatrie­erd kan worden.
© Bart Dewaele Opsluiting in het gesloten centrum van Steenokker­zeel heeft weinig zin als de transmigra­nt uit een land komt waarnaar niet gerepatrie­erd kan worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium