De Standaard

Waar kiemt de volgende crisis?

-

‘We staan voor

stelt minister van Financiën Johan Van Overtveldt

(NVA), in zijn nieuwe boek fus achterna. ‘Toch als we niet snel achterhale­n wat de schaduwban­ken precies uitspoken.’

Een klassieke bank leent spaartegoe­den uit, die door de overheid gegarandee­rd zijn. Ook een schaduwban­k leent geld uit, maar heeft geen deposito’s. Het gaat bijvoorbee­ld om hedge, pensioen of durfkapita­alfondsen. Als een bank op de fles gaat, dan springt de overheid bij om de spaartegoe­den terug te betalen. Bij een schaduwban­k dragen de beleggers alle risico.

Schaduwban­ken kunnen helpen om risico’s weg te houden bij of over te nemen van klassieke banken. Maar Van Overtveldt stipt in zijn boek terecht aan dat we niet weten hoe ze nauw ze vervlochte­n zijn met klassieke banken.

Dat bleek ook tijdens de crisis. Banken schoven het risico van rommelkred­ieten door naar schaduwban­ken. ‘Maar achteraf bleek dat er wel nog een risico voor de banken was, bijvoorbee­ld omdat ze de eerste 100 miljoen verlies op zich namen’, zegt Stijn Van Nieuwerbur­gh (Columbia University). ‘Bovendien lenen hedgefunds ook van commerciël­e banken. Als er eentje omvalt, kan dat een grote schok veroorzake­n.’

‘Schaduwban­ken zijn een black box’, zegt Van Nieuwerbur­gh. ‘We weten niet hoeveel risico ze nemen.’ too big too fail.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium