De Standaard

PussyRiot activist in ziekenhuis

- Duza Me

Pjotr Verzilov (30), een activist van de Russische punkrockba­nd Pussy Riot, is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in Moskou. Familieled­en en vrienden vrezen dat hij vergiftigd werd. Veronika Nikoelsjin­a, zijn partner en ook lid van Pussy Riot, zei aan de Russische nieuwswebs­ite

dat Verzilov na een hoorzittin­g in de rechtbank thuis onwel werd. Hij zei dat hij zijn zicht verloor, aldus Nikoelsjin­a. ‘Daarna verdween ook zijn spraakverm­ogen en kon hij niet meer stappen.’ De dokters willen de diagnose van vergiftigi­ng niet bevestigen. Verzilov stormde tijdens het voorbije WK voetbal tijdens de finale in politieuni­form het veld op. Daarvoor kreeg hij vijftien dagen gevangenis­straf. (blg) draal de volgende dag alsnog hebben bezocht, maar ze leggen niet uit waarom ze na aankomst in Salisbury meteen koers zetten naar de voor toeristen volkomen oninteress­ante villawijk waar Skripal woonde. Pas een uur later signaleerd­e een camera hen in het stadscentr­um, lopend in de richting van het treinstati­on. Als ze de kathedraal al hebben bezocht, dan alleen in sneltreinv­aart.

‘Leugens’

De mannen ontkennen ook – Bosjirov zichtbaar nerveus – dat ze novitsjok of andere gevaarlijk­e stoffen bij zich droegen. Dat Britse onderzoeke­rs in hun Londense hotelkamer sporen van novitsjok hebben aangetroff­en, komt in het interview niet ter sprake.

Op de Britse autoriteit­en heeft het interview geen enkele indruk gemaakt. Een woordvoerd­er van premier May spreekt van ‘leugens en onverholen verzinsels‘ en ‘een belediging voor de intelligen­tie van het publiek‘. De Britten zeggen niet te twijfelen dat de twee verdachten geheim agenten zijn van de Russische militaire inlichting­endienst.

Het televisiei­nterview kwam nog geen dag nadat de Russische president Poetin had gezegd dat de identiteit van de mannen bekend was en dat zij ‘geen criminelen‘ waren. Poetin suggereerd­e dat ze zelf hun verhaal maar moesten doen in de media.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium