De Standaard

“Duurzaamhe­id zit in onze missie: For the Future of Farming”

- Lammert Veenhuizen Algemeen Directeur ForFarmers Belgium Tekst: Diederik Vandendrie­ssche

Lammert Veenhuizen, Algemeen Directeur van veevoederb­edrijf ForFarmers Belgium, vindt het niet meer dan normaal dat innovatie en duurzaamhe­id vooropstaa­n in de productie van veevoer. “De kwaliteit van het veevoeder bepaalt immers in grote mate ook de kwaliteit van de maaltijd op je bord”, klinkt het. “Duurzaamhe­id is voor ons dan ook een evidentie. De bevolking op deze planeet neemt alsmaar toe en al die monden moeten gevoed worden. Een efficiënte productie is een noodzaak.”

Hoe gaan jullie te werk om veevoeder duurzaam te produceren?

“In de eerste plaats streven we voereffici­ëntie na: de dieren zo optimaal mogelijk laten produceren door de behoefte van het dier zo goed mogelijk in te vullen met de gepaste hoeveelhei­d voer. Op die manier heb je dus minder voer nodig en maakt het dier ook minder mest. In ons innovatiec­entrum doen we continu onderzoek naar voereffici­ëntie, grondstofw­aardering en de behoefte van het dier. De veevoeders­ector speelt ook een belangrijk­e rol in het hergebruik­en van bijproduct­en uit de humane industrie. Zo kunnen we bijvoorbee­ld tarwegries of sojaschroo­t die niet geschikt zijn voor humane consumptie uitstekend gebruiken in mengvoer. Daarnaast gaan ook bijproduct­en rechtstree­ks naar de boerderij, denk aan bierborste­l uit de bierindust­rie of kaaswei uit de kaasproduc­tie.”

“We gebruiken bij ForFarmers ook enkel maatschapp­elijk verantwoor­de soja, waarvoor er geen Amazonewou­d moet worden gekapt. We leveren duurzaam voer en advies, wat resulteert in een gezonde veestapel, een grotere efficiënti­e en een beter rendement op het landbouwbe­drijf.”

Hebben dergelijke maatregele­n een rechtstree­kse impact op het vlees dat de consument op zijn bord krijgt?

“Absoluut. Eerst en vooral is er de voedselvei­ligheid. Ons voer moet geproducee­rd worden met grondstoff­en die te allen tijde voldoen aan de kwaliteits­normen. Daarnaast bepaalt veevoeder ook mee de smaak en de kleur van het eindproduc­t. De onderschei­dende kwaliteit van het rundvleesl­abel Bocquillon of het varkenslab­el Duroc d’Olives kan bijvoorbee­ld enkel verkregen worden door de specifieke grondstoff­en die wij in ons mengvoer gebruiken.”

Welke belangrijk­e innovaties kunnen we in de nabije toekomst nog verwachten?

“We doen onder andere onderzoek naar de optimale inzet van verschille­nde eiwitbronn­en. Van oudsher wordt soja gebruikt, maar er zijn interessan­tere alternatie­ven zoals zonnebloem­en raapzaadsc­hroot of zelfs insecten. Duurzaamhe­id dragen we hoog in het vaandel. Onze missie richt zich op ‘the future of farming’: waarborgen dat we ook op lange termijn op duurzame wijze voedsel kunnen produceren. Dat is in het belang van onze klanten, maar ook van de consument.”

De kwaliteit van het veevoeder bepaalt in grote mate de kwaliteit van de maaltijd op je bord.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium