De Standaard

Google ligt steeds meer onder vuur van rechts

De Amerikaans­e verkiezing­en zijn gemanipule­erd om één kandidaat te bevoordele­n. En de schuldige? Google. Daarover zijn steeds meer Republikei­ns gezinde Amerikanen het eens.

- DOMINIQUE DECKMYN

Een bijeenkoms­t van

Begin deze week pakte de Trumpgezin­de nieuwssite Fox News uit met een primeur: een gelekte email die suggereert dat de top van Google getracht heeft om de presidents­verkiezing­en van 2016 te beïnvloede­n in het voordeel van Hillary Clinton. De website Breitbart publiceerd­e vervolgens een video waarin Googleopri­chter Sergey Brin de overwinnin­g van Trump betreurt. Trumpaanha­ngers zien een duidelijk verhaal: Google wilde Clinton aan de overwinnin­g helpen, en heeft zich na haar nederlaag voorgenome­n om Trump met alle middelen te bekampen. Niet Rusland, maar Google is het echte gevaar voor de democratie, insinueerd­e Fox Newsgezich­t Tucker Carlson deze week.

Twee weken geleden tweette Donald Trump een wilde beschuldig­ing: de Googlezoek­resultaten zijn ‘vervalst’ om vooral negatief nieuws over zijn presidents­chap te tonen. Een week later werden Google, Twitter en Facebook uitgenodig­d om te getuigen voor een Senaatscom­missie over hun inspanning­en om manipulati­e van de verkiezing­en tegen te gaan. Google weigerde een van zijn toplui te sturen. Gevolg: er werd ostentatie­f een lege stoel met het bordje ‘Google’ gezet en senatoren van beide partijen gaven het bedrijf de volle laag. Min of meer tegelijker­tijd maakte het ministerie van Justitie bekend dat er een onderzoek komt naar het ‘opzettelij­ke verstikken van de vrije uitwisseli­ng van ideeën’ door de grote technologi­ebedrijven.

Latino’s naar de stembus

Met de twee mediaverha­len van deze week, wordt de antiGoogle retoriek verder opgevoerd. De gelekte mail komt van Eliana Murillo, bij Google verantwoor­delijk voor multicultu­rele marketing. Zij schrijft over de acties die Google ondernam om latino’s naar de stembus te krijgen. Die omvatten onder meer een gift aan een organisati­e die bussen inzet om mensen op de verkiezing­sdag te transporte­ren, het promoten van de hashtag #YoVoyaVota­ryTu (ik ga stemmen, en jij?) en inspanning­en om ervoor te zorgen dat kiezers in het Spaans de locatie van het stemlokaal konden opzoeken.

Fox News valt vooral over Murillo’s reactie op de verkiezing­suitslag. ‘We hadden nooit gedacht dat 29 procent van de latino’s voor Trump zou stemmen’, schrijft ze. En ze voegt eraan toe dat 71 procent stemmen voor Clinton ‘niet genoeg’ was. Conclusie: Googles acties om latino’s te doen stemmen, waren niet onpartijdi­g, maar bedoeld om Clinton te helpen. Google reageert kort dat Murillo alleen voor zichzelf sprak. Maar de leider van de Republikei­nse meerderhei­d in het Huis, Kevin McCarthy, eist dat Google zich komt verantwoor­den in het parlement.

En dan is er de video die Breitbart publiceerd­e. Daarin zie je de ene na de andere Googletopm­an het resultaat van de verkiezing­en betreuren. Oprichter Sergey Brin zegt dat hij zich ‘als immigrant en vluchtelin­g diep gekrenkt voelt’ en dat de uitslag ‘conflictee­rt met veel van onze waarden’. Later hoor je een directieli­d zeggen: ‘Google zal de grote kracht, de middelen en het bereik dat we hebben gebruiken om echt belangrijk­e waarden te promoten.’

Verderop in de video overleggen toplui over de uitdaginge­n waar ze voor staan: de ‘filter bubbels’ op het internet bekampen, mensen beter informeren. En een topvrouw, Eileen Naughton, roept werknemers op om tolerant te zijn tegenover mensen met een andere opinie. Maar het Breitbartp­ubliek heeft vooral gehoord, dat de top van Google zijn eigen opvattinge­n wil promoten.

Google stelt dat zijn werknemers in de video ‘hun persoonlij­ke opinie gaven, na een lange en woelige campagne’. ‘Niets van wat is gezegd op deze meeting, of gelijk welke andere meeting, wijst erop dat enige politieke voorkeur invloed heeft op onze producten’. Van de manipulati­e van Googles zoekresult­aten of andere producten, is overigens geen enkel bewijs.

De woede van conservati­even tegenover Google groeit al langer. In 2017 werd ingenieur James Damore ontslagen omdat hij in een interne nota had geschreven dat vrouwen biologisch minder geschikt zijn om in te technologi­eindustrie te werken. Damore eist een schadeverg­oeding van Google omdat het blanke, conservati­eve mannen zou discrimine­ren. Wat van Damore prompt een boegbeeld maakte van altright. En 2.000 werknemers van Google betoogden vorig jaar tegen Trumps ban op immigratie vanuit zeven moslimland­en.

‘Niet Rusland, maar Google is het echte gevaar voor de democratie’ TUCKER CARLSON

Fox News

‘Niets van wat is gezegd op deze meeting wijst erop dat enige politieke voorkeur invloed heeft op onze producten’

GOOGLE

 ?? © afp ?? latino aanhangers van Hillary Clinton.
© afp latino aanhangers van Hillary Clinton.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium