De Standaard

Hoe instabiele politiek het Amazonewou­d bedreigt

Het politieke landschap in Brazilië wordt almaar onstandvas­tiger. Dat is slecht nieuws voor de Braziliane­n, én voor de klimaatver­andering.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Het gaat niet goed met het Braziliaan­se Amazonewou­d. Het tempo waarin gekapt wordt, is de voorbije twee jaar opnieuw snel gestegen. In 2017 verdween bijna 8.000 vierkante kilometer woud (een kwart van België), in 2011 was dat ‘maar’ 6.400 km². In juni van dit jaar werd 1.170 km² gekapt, dat is het hoogste cijfer sinds 2007 en een verdubbeli­ng tegenover juni 2017.

In vergelijki­ng met de jaren negentig en begin jaren 2000 – toen jaarlijks tot 20.000 km² verdween – doet Brazilië het nog altijd redelijk, maar toch maken milieubewe­gingen zich steeds meer zorgen. Dat heeft alles te maken met de Braziliaan­se politieke klasse. Politici die kordaat de kaart van het milieu trekken – de veroordeel­de president Lula maakte er tien jaar geleden een prioriteit van – zijn almaar moeilijker te vinden. Meer zelfs, de invloed van politici die de belangen van de grootschal­ige agroindust­rie verdedigen, de zogenaamde ‘ruralistas’, neemt hand over hand toe. Dat blijkt uit onderzoek van Amazon Watch, de ngo die de belangen verdedigt van de oorspronke­lijke inwoners van het regenwoud. In het Lagerhuis zijn ze ondertusse­n met 228 (op 513).

De ruralistas – vaak komen ze uit families die in de landbouw actief zijn – vormen geen partij op zich, maar ze hebben invloed in bijna alle partijen. Dat Michel Temer nog altijd president is van Brazilië, heeft hij te danken aan de steun van de ruralistas. Zij hielden hem vorig jaar in het zadel toen het parlement moest stemmen over de opheffing van zijn onschendba­arheid.

Maar voor wat, hoort wat. De strikte wetten die president Lula introducee­rde om de kap van het regenwoud aan banden te leggen, waren hen al jaren een doorn in het oog. Met de hulp van Temer wordt nu werk gemaakt van nieuwe wetten die de agroindust­rie meer macht geven. De ruralistas verhogen stelselmat­ig de druk om beschermde gebieden opnieuw open te stellen voor mijn en landbouw, terwijl de budgetten van milieuagen­tschappen gehalveerd zijn, aldus Amazon Watch.

Indirect zijn ook Europese en Amerikaans­e voedingsbe­drijven mee verantwoor­delijk, aldus het rapport, want zij financiere­n de bedrijven van ruralistas.

Ook Braziliaan­se wetenschap­pers luiden al een tijdje de alarmbel. Zij zien een verband tussen de politieke instabilit­eit waarin Brazilië sinds de val van Dilma Rousseff – de opvolger van Lula – is terechtgek­omen en de toenemende kap van het regenwoud. Saulo RodriguesF­ilho van de universite­it van Brasilia voorspelde vorig jaar al dat 2018 en 2019 ‘erg gevaarlijk­e jaren voor het leefmilieu zouden worden’.

De politieke toekomst van het land oogt inderdaad bijzonder instabiel. De polarisati­e is enorm. Volgende maand kiezen de Braziliane­n een nieuwe president. De man die op dit moment de peilingen aanvoert, is Jair Bolsonaro, een extreemrec­htse legerkapit­ein die niet alleen vrouwen, zwarten en homo’s uitscheldt, maar er ook radicale milieuidee­ën op na houdt. Zo wil hij Trump volgen en uit het klimaatakk­oord van Parijs stappen. Als Bolsonaro verkozen wordt, zullen de kappers nog meer vrij spel krijgen. De impact daarvan voor de wereld is erg groot. Het Amazonewou­d was de grootste long van de wereld. Het woud nam enorme hoeveelhed­en CO2 op, maar omdat er zoveel bomen worden verbrand, is het stilaan een uitstoter van broeikasga­ssen geworden, berekenden onderzoeke­rs van de universite­it van Boston.

Bolsonaro werd vorige week neergestok­en en kan voorlopig geen campagne meer voeren. Maar dat zal hem worst wezen. Sinds de moordpogin­g is zijn voorsprong in de peilingen alleen maar groter geworden. Veel Braziliane­n hebben nog niet beslist voor wie ze zullen stemmen, maar plots is Bolsonaro een martelaar.

In diezelfde peilingen kachelt Marina Silva, de kandidaat van de groenen, fors achteruit. De kans dat de voormalige minister van Milieu de tweede ronde haalt, is klein.

Harde economisch­e cijfers

Ook de arbeidersp­artij van Lula zit met een ernstig probleem. Deze week besliste de partij dat Lula – die in de gevangenis zit, maar nog altijd erg populair is – definitief van de kieslijst wordt gehaald. Alle druk ligt nu op de schouders van zijn running mate Fernando Haddad. De voormalige burgemeest­er van Sao Paulo mist echter Lula’s charisma. Bovendien is ook hij deze week in verdenking gesteld in dezelfde grootschal­ige corruptiez­aak die Rousseff en Lula de kop kostte.

Kortom, de politieke toekomst van Brazilië lijkt alleen maar instabiele­r te worden, waardoor de macht van de ruralistas nog zal toenemen. Zij kunnen bovendien met harde economisch­e cijfers op tafel slaan. De landbouwin­dustrie is ondertusse­n goed voor 43 procent van de Braziliaan­se export en dat aandeel blijft groeien.

Als Bolsonaro verkozen wordt, zullen de kappers van het Amazonewou­d nog meer vrij spel krijgen

 ?? © reuters ?? Omdat er zoveel bomen worden verbrand, is het Amazonewou­d stilaan een uitstoter van broeikasga­ssen geworden.
© reuters Omdat er zoveel bomen worden verbrand, is het Amazonewou­d stilaan een uitstoter van broeikasga­ssen geworden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium