De Standaard

NVA kuist alleen grof vuil op

-

BRUSSEL I ‘Niklas heeft inderdaad enkele malen een bericht op de Facebookpa­gina’s een duimpje gegeven. Wij, NVA Ninove, hebben hem hierover gehoord. Wij zijn overtuigd van zijn goede trouw.’ Voor de NVAafdelin­g in Ninove was het vorige week duidelijk: hun kandidaat Niklas Arents, achtste op de lijst, wordt er ten onrechte van beschuldig­d lid te zijn van Schild & Vrienden.

Op die versie is de afdeling al teruggekom­en na een Discordber­icht dat de VRT op haar website heeft gepublicee­rd. Daaruit blijkt dat een geanonimis­eerde gebruiker het heeft over een reis voor de Vlaamse Jeugdraad naar Bulgarije. Dat kan alleen om Niklas Arents gaan. Dat geeft de lokale NVAlijsttr­ekker, Joost Arents, nu ook toe.

Niklas Arents deed dus meer dan alleen duimpjes geven. Hij had ook toegang tot de geheime chatgroepe­n van Schild & Vrienden en postte er zelf ook berichten. Ranzig zijn die, voor zover bekend, niet. Ze geven een stand van zaken

van de invloed van de ‘rechtse’ leden op ‘het linkse bastion’ van de Vlaamse Jeugdraad.

Voor zijn lijsttrekk­er mag hij daarom blijven. ‘Niklas heeft geen seksistisc­he of racistisch­e berichten gepost, dat is het enige wat voor ons telt’, zegt hij. ‘De rest is moddergooi­en van onze politieke tegenstand­ers.’

Dat komt overeen met de lijn die de NVA heeft ge

trokken. Het ordewoord heet nu ‘geen heksenjach­t’, alleen wie zelf haatberich­ten heeft verspreid, moet zijn par

tijkaart inleveren. Zo blijft de teller van Jong NVA’ers die hun plaats op de kieslijst hebben moeten afstaan wegens betrokkenh­eid bij Schild & Vrienden, steken op vier. Na een eerste ronde onmiddelli­jk na het uitzenden van de Panoreport­age is er niemand meer bijgekomen. Er volgt nog ‘een goed gesprek’ met enkele andere Jong NVA’ers, maar het is duidelijk dat de NVA bij ‘het opkuisen’, zoals partijvoor­zitter Bart De Wever had aangekondi­gd, niet de agenda van de politieke opponenten wil uitvoeren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium