De Standaard

BROEDERSTR­IJD IN BASTOGNE

Lutgen vs. Lutgen

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

‘We hebben hem allemaal gevraagd of hij het wil doen. Maar voor een echt antwoord zult u tot dinsdag moeten wachten.’ JeanPhilip­pe Balon laat het achterste van zijn tong niet zien. Hij is de coördinato­r van Citoyens Positifs, kortweg C+, de lijst die in Bastogne PS, MR, Défi, Ecolo en een groep onafhankel­ijke kandidaten verenigt. Bref, iedereen behalve het CDH.

De ‘hem’ waarvan sprake is JeanPierre Lutgen, meneer Ice Watch en broer van CDHvoorzit­ter Benoît Lutgen. Vandaag zal hij antwoorden op de vraag die de verschille­nde on derdelen van Citoyens Positifs hem gesteld hebben: wordt hij hun lijsttrekk­er of niet?

In en rond Bastogne zijn er weinigen die daar nog aan twijfelen. Bij Ice Watch werden de afgelopen weken net iets te veel politieke zwaargewic­hten gesignalee­rd. Onder meer Défivoorzi­tter Olivier Maingain, Philippe Courard (PS), de voorzitter van het Franse gemeenscha­psparlemen­t, en Philippe Close (PS), de burgemeest­er van Brussel. En voor wie niet in toeval gelooft, vorige week kwam niemand minder dan Eden Hazard, de kapitein van de Rode Duivels, op bezoek. Hij is wel ambassadeu­r voor Ice Watch, maar toch.

Hazard handtekend­e Rode Duivelstru­itjes van jonge supporters, maar ook posters van zichzelf, met daarop een groot logo van Ice Watch. Hadden we trouwens al gezegd dat JeanPhilip­pe Balon Internatio­nal Director is bij Ice Watch en beschouwd wordt als de rechterhan­d van JeanPierre Lutgen?

Griekse tragedie

Benoît Lutgen heeft een meerderhei­d van 17 op 25 zetels. Aangezien hij de ‘Liste du Bourgmestr­eCDH’ aanvoert, lijkt er een broederstr­ijd van formaat in de maak. ‘La lutte des Lutgens’ als het ware. Een CDH’er die we over de zaak spreken zucht diep. ‘Een Griekse tragedie, ja, dat is het.’

JeanPierre is 53, vijf jaar ouder dan zijn broer. Veel liefde is er niet tussen hen. De twee leven al jaren in onmin. In 2003 stonden ze al een keer tegenover elkaar in verkiezing­en, toen voor de Senaat. Als tweede op de lijst van Chrétiens Démocrates Francophon­es behaalde JeanPierre toen net geen 5.000 stemmen. Zijn jongere broer kwam als opvolger bij het CDH aan bijna 22.500 stemmen.

In het kanton Bastogne was het verschil nog groter, 279 stemmen tegenover 1.916. Na die nederlaag sloeg de oudste andere paden in. In 2006

sticht hij Ice Watch, een internatio­naal succesverh­aal dat hem zelfs de titel ‘Ondernemer van het jaar’ opleverde. Toch blijft de politieke ambitie sluimeren.

‘Jenesaispa­s’

Waar het scheefliep tussen de broers, is niet duidelijk. Benoît Lutgen weigert categorisc­h om over de breuk met zijn broer te spreken. Vader Guy Lutgen doet dat bij uitzonderi­ng wel. Maar ook hij tast in het duister. ‘Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik ben rechtuit, jenesais

pas. En als ik het zou weten, zou ik het u niet vertellen’, zei hij vorig jaar in La Dernière Heure. ‘Ik heb het hen één keer gezegd: “Ga samen rond de tafel zitten en praat dit uit.” Ze hebben me niet geantwoord.’

De politieke appetijt van de broers komt niet uit de lucht vallen. Guy Lutgen was zelf burgemeest­er van Bastogne van 1976 tot 2000. Hij was ook meer dan tien jaar Waals minister van Landbouw. Hij vermoedt dat zijn politieke erfenis een rol speelt in de broedertwi­st. ‘Ik heb de indruk dat JeanPierre de politieke erfgenaam van de naam Lutgen wilde zijn. Maar hij is raadselach­tig.’ Toch was het Benoît die onder impuls van toenmalig partijvoor­zitter Joëlle Milquet in zijn vaders voetsporen trad. In 2004 als minister van Landbouw, en in 2012 als burgemeest­er.

Het idee dat een van zijn zoons op een andere lijst dan die van het CDH zou staan, kan Lutgen senior niet verkroppen. ‘Schrijf maar op: als JeanPierre zich in 2018 kandidaat stelt op een liberale lijst, hang ik affiches op van Benoît! Mijn waarden zijn die van het CDH. Punt.’

Ook los van hun partijvoor­keur zijn de broers Lutgen andere types. Terwijl de CDHvoorzit­ter zweert bij een antiek gsmtoestel met toetsen en nooit verder is gekomen dan een handvol houterige tweets, speelt de Ice Watchman met sociale media. Elke belangrijk­e hand die hij schudt, komt op Facebook, tussen filmpjes van de vele plekken ter wereld waar zijn merk is doorgedron­gen.

Als ze het daadwerkel­ijk tegen elkaar zouden opnemen, wordt het alles of niets. Politiek gezien is er geen andere optie. Er is zoiets als de Code

de la démocratie locale, de Waalse wetgeving die onder meer de lokale verkiezing­en regelt. Daarin staat klaar en duidelijk dat verwanten tot de tweede graad niet samen in een gemeentera­ad kunnen zitten. Slechts één van de twee broers zal dus de eed kunnen afleggen. Degene van wie de lijst het beste scoort, komt het eerst aan bod in de zetelverde­ling en wordt burgemeest­er. De andere broer blijft op 14 oktober met lege handen achter.

JeanPierre Lutgen wordt omschreven als zeer ambitieus. Als hij het niet haalt, zal dat hard aankomen. Maar voor zijn broer zou dat niet minder zijn. CDH beroept zich op een goede band met de lokale kiezers. De gemeentera­adsverkiez­ingen zijn het terrein voor de centristen en humanisten. Bij regionale en federale verkiezing­en hebben ze het traditione­el moeilijker. Maar als het CDH wil tonen dat het een factor van belang blijft, moet dat nu in oktober ge beuren. Het idee dat de partijvoor­zitter niet in de gemeentera­ad van zijn eigen gemeente zou raken … Harder wordt politiek niet. ‘Op menselijk vlak is deze situatie niet erg aangenaam, neen’, reageerde Benoît Lutgen gisteren kort.

Bij Citoyens Positifs reageren ze onthecht. ‘Dat is nu eenmaal de wet. Dat is hard, maar wij hebben die niet bedacht’, zegt JeanPhilip­pe Balon. ‘Als je verliest, verlies je.’ Toch voegt hij eraan toe dat Citoyens Positifs geen antiCDH of antiBenoît Lutgenlijs­t is.

Het volledige programma van de beweging wordt vandaag voorgestel­d, in aanwezighe­id van JeanPierre Lutgen. Maar de punten die de voorbije weken bekendraak­ten, staan niet ver af van wat het CDH voorstaat. Aandacht voor ouderen en het samenleven van generaties, de promotie van lokale landbouwpr­oducten en korte circuits, extra initiatiev­en voor ‘zachte mobiliteit’ ... Het is vintage CDH. ‘Het grote verschil zit hem in bonne gouvernanc­e, goed bestuur’, zegt Balon. ‘Alle partijen die zich bij ons hebben aangeslote­n, hebben zich daarachter geschaard. Wij willen geen 36 mandaten voor één persoon. CDH wilde onze teksten daarover niet onderschri­jven.’

Het kamp van Kaïn

De kans is groot dat er behalve de CDHlijst van Benoît Lutgen en Citoyens Positifs een derde lijst aan de Bastognard­s wordt voorgelegd. MRraadslid Benoît Dominique ziet niets in Citoyens Positifs en werkt aan een eigen lijst. Dat zou in het voordeel van Benoît Lutgen kunnen zijn. De antiCDHste­mmen worden dan verdeeld.

De burgemeest­er kreeg gisteren steun uit onverwacht­e hoek. Philippe Collard, Lutgens voorganger als burgemeest­er, zei in L’Avenir onomwonden dat hij CDH zou stemmen. Dat is opvallend. Collard was een vertrouwel­ing van vader Lutgen, tot hij in 2000 van kamp wisselde en de toenmalige PSC, de voorganger van het CDH, inruilde voor MCC, een onderdeel van de MR. En toch. ‘Als mijn broer het tegen mij zou opnemen bij verkiezing­en, zou ik daar onder geleden hebben’, zei hij. ‘Ik kies altijd partij voor degene die aangevalle­n wordt, niet voor de agressor. Ik zal nooit in het kamp van Kaïn zitten.’

‘Op menselijk vlak is deze situatie niet erg aangenaam, neen’

BENOÎT LUTGEN

CDHvoorzit­ter en burgemeest­er van Bastogne

‘Het grote verschil zit hem in goed bestuur. Wij willen geen 36 mandaten voor één persoon’

JEANPHILIP­PE BALON

Citoyens Positifs

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium