De Standaard

Aardrijksk­unde

-

‘We zien in het onderwijs wiskunde vaak als het belangrijk­ste vak. Maar het is belangrijk om data te kunnen interprete­ren’, zegt Anna Rosling Rönnlund (DS 8 september). Een weekje onderwijsa­rtikels in Vlaamse kranten vernauwt het kwaliteits­verhaal tot ‘de lat hoog leggen’. We peilen bij leerlingen graag naar het niveau voor wiskunde en taalvaardi­gheid, maar we staan onvoldoend­e stil bij de achteruitg­ang in algemene kennis. Algemene kennis is niet weetjes verwerven, maar inzichten verkrijgen gebaseerd op relevante informatie.

Foute opvattinge­n over processen zoals bevolkings­evolutie, mobiliteit en armoede ontstaan niet zomaar. Zij zijn het resultaat van een evolutie waarin oppervlakk­ige en onvolledig­e informatie goed gedijen in desinteres­se. Oplossinge­n ziet Rönnlund in meer context aanbrengen. Dit is geen expliciete, maar uiterst belangrijk­e taak voor het onderwijs.

Twee onderwijsv­akken, geschieden­is en aardrijksk­unde, staan centraal in het aanbrengen van een inzichteli­jk wereldbeel­d. Over geschieden­is is al heel wat inkt gevloeid, aardrijksk­unde blijft vaak in het

verdomhoek­je staan.

Toch neemt het een unieke positie in als synthesewe­tenschap op het kruispunt tussen positieve en humane wetenschap­pen. Het verdiept door dataanalys­e het inzicht in actuele vraagstukk­en (klimaatver­andering, migratie, duurzaamhe­id en voedselzek­erheid, energievoo­rziening en waterbehee­r) en reikt meestal antwoorden aan, gebruikmak­end van ruimtelijk inzicht en inhoudelij­ke expertise, context dus.

Aardrijksk­unde brengt inzicht aan over onze planeet, haar natuurlijk­e milieu, haar menselijke en economisch­e structuren en politieke systemen. De leerling bouwt competenti­es op om als wereldburg­er door het leven te gaan. Toch hebben we dit unieke niet helemaal begrepen tijdens de huidige onderwijsh­ervorminge­n. Het lesvak kreeg weliswaar een set eindtermen ruimtelijk bewustzijn, maar het voortbesta­an ervan in het curriculum is nog steeds onzeker. RITA HEYRMAN, VERENIGING LERAREN AARDRIJKSK­UNDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium