De Standaard

Politici, luister naar de miljardair

- Ive Marx is hoogleraar (UAntwerpen) en doceert vooral in de opleiding sociaaleco­nomische wetenschap­pen. Wekelijks komt op dinsdag een gezaghebbe­nde econoom aan het woord.

Hoe ironisch en tegelijker­tijd schrijnend is het dat uitgereken­d een miljardair zich het lot van de werkende mens aantrekt. Is dat niet de job van politici? Het lijkt wel of ze het dezer dagen te druk hebben met andere zaken. Toch degenen die graag en veel in de kijker lopen. In trosjes lopen ze achter dezelfde bal, zoals die heen en weer stuitert op het ritme van de waan van de dag. Banale zaken zoals ‘kan ik mijn huur nog wel betalen?’ en ‘waar haal ik nog geld voor al die dure schoolboek­en?’ beroeren de politieke gemoederen duidelijk minder dan, pakweg, vestimenta­ire regels in zwembaden.

Uitgereken­d Marc Coucke, de miljardair over wie het natuurlijk gaat, denkt nog eens aan de hardwerken­de mensen die moeilijk rondkomen en in stilte voortploet­eren. Hij wil dat iedereen die minder dan 2.000 euro netto heeft er 500 euro bijkrijgt. Dat mag de ondernemer­s wel niets kosten, wat denkt u wel.

Onwillekeu­rig hoor je de klanken van de Vlaamse schlagerkl­assier ‘Het is weer Couckenbak’ in de verte aanzwellen. Daarin zingt de held van het lied: ‘Een beetje gek zijn doet geen pijn.’ Maar dit is geen totaal gek idee. Veel mensen kunnen extra inkomen gebruiken. Zijn 2.000 euro netto is nog niet eens zo slecht gekozen. Natuurlijk maakt het uit of je pas van de schoolbank­en komt dan wel een alleenstaa­nde moeder met twee tieners bent. Eigenlijk vraagt hij aandacht voor een vergeten groep: de mensen die doorgaans niet arm zijn, maar toch niet genoeg hebben om comfortabe­l te kunnen leven. De mensen die geen marge hebben.

Hoe komt het dat veel werkende Belgen het krap hebben? Niet omdat de lonen te laag zijn. Er zijn twee andere grote redenen. Ten eerste ligt onze belastingd­ruk nog steeds hoog, zeker die op arbeid. Als je naar de meest recente cijfers van de Oeso kijkt, lijkt het alsof er nooit een taxshift is geweest. Dat geldt voor zowel modale als hoge inkomens kijkt. Zelfs mensen met relatief lage lonen blijven vrij zwaar belast, zeker alleenstaa­nden. Voor mensen met de allerlaags­te lonen maken zaken zoals de werkbonus zeker een verschil, maar de effectieve belastingd­ruk stijgt snel eenmaal je wat meer verdient.

Bovendien – en vooral – is er bij ons weinig inkomenson­dersteunin­g voor mensen die werken, maar toch niet rondkomen. Er is de kinderbijs­lag natuurlijk. Een leuk extraatje voor welgesteld­e ouders. Andere ouders hebben veel meer nodig dan een extraatje.

In Nederland kan een alleenstaa­nde ouder die voor het minimumloo­n werkt bijna 600 euro besteedbaa­r inkomen meer hebben dan in België, hoewel het bruto

minimumloo­n in beide landen ongeveer hetzelfde is. Dat immense verschil komt vooral door de bijkomende inkomensst­eun voor huishouden­s met lage arbeidsink­omens in Nederland. Bijvoorbee­ld door toeslagen op de algemene kinderbijs­lag. En door huursubsid­ies.

Op het vlak van huursubsid­ies hebben we in dit land alvast geen grote traditie, deels omdat wonen hier lange tijd goedkoop was. Zelfs een eigen woning was voor velen haalbaar, ook omdat de staat bijschoot. Maar wat ooit begon als een beleid om ook ‘den arbeider’ aan een huisje te helpen, is nu een karikatuur van een mattheusef­fect geworden: betaalbaar wonen – betaalbaar huren – is een probleem. Je zou door een slimme combinatie van belastingk­redieten, veeleer selectieve toeslagen en huursubsid­ies al veel kunnen bereiken voor de mensen over wie Coucke het heeft.

Kunnen we dat betalen? Coucke wil de Senaat afschaffen. Het is waar, menig senator uit zelf weleens existentië­le twijfels. Maar zelfs als je de Senaat zou verkopen om er servicefla­ts in onder te brengen – het zou nauwelijks een herbestemm­ing vergen – dan nog zouden er ettelijke miljarden tekortschi­eten.

Besparen in de sociale zekerheid dan maar? We geven daar best veel uit natuurlijk, maar zo exuberant hoog liggen onze sociale uitgaven niet. Er zijn vooral te weinig mensen die werken en dus (volwaardig) mee betalen. (Ik ga hier niet nog eens beginnen over die perfide flexijobs.) Daarom doen Nederland en Denemarken het echt mijlenver beter in die Oesovergel­ijkingen over de belastingd­ruk. Er dragen simpelweg meer mensen bij. Ook de meeste uitkerings­trekkers.

Elders besparen dan maar? Aan zaken zoals infrastruc­tuur geven we zoals bekend ook al niet te veel uit. Er is geen enkele kerntaak van de overheid waar we te veel aan uitgeven, wel integendee­l. Straf toch voor een overheid die 52 procent van ons collectiev­e inkomen uitgeeft en tegen nog maar eens een begrotings­gat aankijkt.

Wel is staatsherv­orming na staatsherv­orming een wonderlijk­e vermenigvu­ldiging van overheden, parastatal­en en administra­ties gebaard. We hebben ook nog provincies en gemeenten van een paar duizend inwoners. Ik weet het, de politieke realiteite­n zijn wat ze zijn. In een gigantisch­e romige bestuurlij­ke lasagne is het moeilijk vechten met elkaar. Maar dat kan allemaal efficiënte­r. Alleen, in België moet je een beetje gek zijn om dat te geloven.

Uitgereken­d Marc Coucke denkt aan de hardwerken­de mensen die moeilijk rondkomen en in stilte voortploet­eren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium