De Standaard

Pauzeknop moet Francken meer dan vier weken geven

Theo Francken pleit ervoor de teller op pauze te zetten, zodra een opgesloten gezin een ‘nutteloze’ procedure start om hun repatriëri­ng uit te stellen.

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E © photo news

Na vier weken opsluiting in Steenokker­zeel heeft de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) een Servische moeder en haar vier kinderen gisteren vrijgelate­n. Ze zijn naar een open terugkeerw­oning in SintGillis­Waas gebracht. Daar zullen ze verder worden begeleid ‘met het oog op hun terugkeer’. Eerder ging het gezin al twee keer uit zo’n terugkeerw­oning lopen, de laatste keer zelfs na één dag. De vraag is of de familie ook nu weer zal onderduike­n. Vreemdelin­genzaken kon de familie niet langer vasthouden, omdat de wettelijke opsluiting­stermijn van twee keer twee weken vandaag verloopt.

Het was de eerste keer in tien jaar tijd dat kinderen zonder papieren weer werden opgesloten. Onder druk van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens was ons land daarmee gestopt. Maar omdat de jongste jaren te veel gezinnen uit een open terugkeerw­oning ontsnappen – ongeveer een op de drie – besliste ons land die maatregel onder aangepaste vorm weer in te voeren.

Aanvankeli­jk leek niets de re patriëring van het gezin in de weg te staan. Een beroep bij de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen werd verworpen. Maar toen het oudste kind (6) in eigen naam een asielaanvr­aag indiende, liep de terugkeer vertraging op.

Misbruik

De staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (NVA), en de Dienst Vreemdelin­genzaken leggen de verantwoor­delijkheid voor de mislukte repatriëri­ng bij de ‘halsstarri­ge houding’ van het gezin. ‘Er wordt misbruik gemaakt van de bestaande procedures door in naam van de kinderen een asielaanvr­aag in te dienen. Dit ondanks het feit dat alle voorgaande asielaanvr­agen een negatief antwoord hebben gekregen’, zegt Geert De Vulder (DVZ).

‘De nieuwe asielaanvr­aag van de minderjari­ge kinderen werd in eerste instantie negatief afgesloten. Tegen die beslissing is een schorsend beroep mogelijk binnen de tien dagen. Opnieuw werd misbruik gemaakt door de opschorten­de beroepster­mijn volledig uit te putten en op de laatste dag een beroep in te dienen.’ Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon en staatssecr­etaris Theo Francken (beiden NVA) zijn van plan een nationaal administra­tief centrum voor migranten op te richten, in het gesloten centrum in Steenokker­zeel. Alle illegale migranten die worden opgepakt, zullen door de federale politie of een bus van het leger op termijn naar het nieuwe centrum worden gebracht. Daar zullen de federale politie en de DVZ van iedereen vingerafdr­ukken nemen en hen maximaal 24 uur vasthouden, in afwachting van de beslissing of ze verder opgesloten blijven. Nu zijn lokale politiekor­psen soms een hele nacht bezig om die dossiers af te handelen, waardoor hun andere werk erbij inschiet. Verschille­nde burgemeest­ers en politiekor­psen, maar ook de gouverneur van WestVlaand­eren, reageren voorzichti­g positief op het plan.

Een procedures­lag was voorspeld. De uitkomst stelt de regering voor een probleem. Daarom wil Francken zijn eigen Koninklijk Besluit dat de opsluiting van gezinnen regelt, in overleg met de regering aanpassen.

Om te vermijden dat gezinnen ‘allerhande nieuwe nutteloze procedures’ beginnen om hun repatriëri­ng uit te stellen, pleit de staatssecr­etaris ervoor dat de vasthoudin­gstermijn van twee keer twee weken geschorst wordt, zodra een nieuwe procedure wordt opgestart, zoals een beroep of een nieuwe asielaanvr­aag. Het gevolg is dat een gezin langer dan vier weken opgesloten kan zitten, zonder dat de wettelijke opsluiting­stermijn van vier weken wordt overschred­en.

Beperkte coaching

Dat is niet de richting die het federale migratiece­ntrum, de federale ombudsman en de twee kinderrech­tencommiss­arissen uit willen gaan. Zij pleiten voor een grondige evaluatie van alle alternatie­ven die de opsluiting van gezinnen kunnen vermijden.

‘Er is nog evenveel inzet van de coaches in de open terugkeerw­oningen’, zegt De Vulder (DVZ). ‘Er wordt ook meer ingezet op de begeleidin­g van gezinnen in hun eigen woning, maar met pover resultaat.’ Een op de drie gezinnen ontsnapt uit een terugkeerw­oning. In de beginjaren was dat ongeveer een op de vier.

De Dienst Vreemdelin­genzaken erkent dat de coaching in de terugkeerw­oningen beperkt is, onder meer omdat coaches meerdere gezinnen tegelijk op verschille­nde sites moeten opvolgen. Daar is ook geen omkadering door leerkracht­en, opvoeders of een psychosoci­aal team. ‘In de gesloten centra is die omkadering er wel’, aldus Vreemdelin­genzaken.

Gezinnen zouden langer dan vier weken opgesloten kunnen worden zonder dat wettelijke opsluiting­stermijn wordt overschred­en

 ??  ?? Het gesloten terugkeerc­entrum 127bis in Steenokker­zeel.
Het gesloten terugkeerc­entrum 127bis in Steenokker­zeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium